Burenrecht voor ondernemers

Ook als ondernemer kun je in conflict raken met je buren. Bijvoorbeeld als sprake is van geluidsoverlast, of als jullie het niet eens worden over bepaalde verbouwplannen. Ontdek hoe je jouw conflict kunt oplossen.

Overlast voor je bedrijf door bomen en struiken

Heb je last van bomen en struiken die op een naburig perceel staan? Hoe vervelend dat ook is; weersta de verleiding om direct zelf met de snoeischaar in de weer te gaan. Een goed overleg met de buren levert vaak al veel op. Deel je zorgen en vraag hen om mee te denken over een oplossing.

In principe ben je als eigenaar van een boom of struik verplicht om zelf de takken te snoeien. Doorgeschoten wortels mag je als nabuur wel zelf verwijderen - mits je voorzichtig te werk gaat en geen onherstelbare schade aan de eigendommen van een ander toebrengt.

Als vuistregel kun je aanhouden dat een boom op minimaal 2 meter van het aangrenzende perceel moet staan. Een struik, daarentegen, moet op minimaal een halve meter staan. Staat de boom of struik te dichtbij? Dan staat die in de zogenaamde ‘verboden zone’, en is de eigenaar van de begroeiing verplicht de beplanting te verwijderen.

Overlast door bouw en onderhoud aan je bedrijf

Hoe ga je er als ondernemer mee om als eigenaren van een naburig perceel ingrijpende verbouwplannen hebben? Bekijk eerst of je buren een vergunning nodig hebben voor de verbouwing. Als ze die niet nodig hebben, kun je niet veel anders doen dan goed met elkaar blijven communiceren. Misschien kunnen jullie samen een oplossing vinden door kleine aanpassingen te doen. Is er wel een vergunning nodig? Dan kun je bezwaar maken bij de gemeente.

Ga je jouw bedrijfspand verbouwen of laat je onderhoudswerkzaamheden uitvoeren? Zorg er dan voor dat je tijdig je buren informeert en geen schade veroorzaakt aan hun eigendommen. Soms is het noodzakelijk om tijdelijk gebruik te maken van het perceel van je buren voor de uitvoering van de werkzaamheden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een steiger op hun erf of het tijdelijk stutten van je pand. Houd hierbij rekening met de volgende voorwaarden:

  • Informeer je buren vooraf, mondeling of schriftelijk, over de geplande werkzaamheden. Geef duidelijk aan op welke manier je gebruik wilt maken van hun perceel en hoe lang dit nodig zal zijn.
  • In principe moeten je buren dit gebruik, ook wel bekend als het ladder- en steigerrecht, toestaan. Ze kunnen echter geldige redenen hebben om het gebruik te weigeren of uit te stellen.
  • Als je bijvoorbeeld een steiger op de uitrit van je buren moet plaatsen, dienen zij de gelegenheid te krijgen om passende maatregelen te nemen, zoals het elders parkeren van hun auto.
  • Indien je buren ook een bedrijf hebben, kan het zijn dat zij bepaalde materialen elders moeten opslaan of hun auto op een andere locatie moeten parkeren.

Op deze manier kun je de verbouwings- of onderhoudswerkzaamheden soepel laten verlopen en zorg je voor een goede verstandhouding met je buren.

Onenigheid over erfdienstbaarheden en recht van overpad bij bedrijven

Bij een erfdienstbaarheid is het ene erf ondergeschikt aan het andere erf. Een voorbeeld hiervan is het recht van overpad, waarbij je over het erf van je buren gaat om toegang te krijgen tot de openbare weg. In deze situatie wordt jouw erf het 'heersende erf' genoemd en het erf van je buren het 'dienende erf'.

Erfdienstbaarheden worden vastgelegd in een notariële akte of kunnen ontstaan door verjaring. Als er onenigheid is over een erfdienstbaarheid, raadpleeg je eerst de notariële leveringsakte om te achterhalen of er een erfdienstbaarheid is vastgelegd en wat de inhoud ervan is. Kom je er nog steeds niet uit? Dan is het verstandig om juridisch advies in te winnen.

Geluidsoverlast door een ander bedrijf of door horeca

Het is normaal dat je als buren enige geluidsoverlast van elkaar ervaart, zoals gebruikelijke geluiden in en rondom een gebouw. Als je overlast hebt van bijvoorbeeld industriële activiteiten of horeca, moet je bewijzen dat de overlast onrechtmatig is. Als je buren handelen zonder omgevingsvergunning of in strijd met een verleende vergunning, kan dat als onrechtmatig worden beschouwd.

Je kunt de overheid vragen om op te treden tegen de overlastgevende activiteiten waarvoor geen vergunning is verleend. Daarnaast kan geluidsoverlast als onrechtmatig worden beschouwd als bepaalde geluidsnormen aantoonbaar worden overschreden. In dat geval moet je als klager wel bewijs leveren, zoals een geluidsmeting.

Gelukkig zijn er ook stappen die je zelf kunt nemen om met burenoverlast om te gaan. Ons stappenplan helpt je hierbij:

  1. Blijf in gesprek met je buren en probeer samen een oplossing te vinden.
  2. Houd een overlastlogboek bij en leg je klachten schriftelijk aan je buren voor.
  3. Schakel lokale hulp in of maak gebruik van buurtbemiddeling.
  4. Reageren je buren niet of komen jullie er niet uit samen? Schakel dan juridische hulp in.

Heb je hulp nodig bij burenrecht in een conflict met je bedrijf?

Je kunt ons altijd bellen voor vragen of advies.
Ben je niet verzekerd? Bel dan 088 3279 883.
Ben je wel verzekerd? Bel dan 020 651 1715.

Zo helpen we je

Zakelijke mediation

  • Vind een oplossing zonder tussenkomst van de rechter
  • Verloopt sneller en informeler dan een juridische procedure
  • Een mediationprocedure is goedkoper dan een juridische procedure
Gratis intake

Beoordeling van je situatie

  • Jurist beoordeelt je kansen
  • Snel inzicht in je situatie, rechten en plichten
  • Duidelijkheid over je opties
  • Strategisch juridisch advies

Onderhandeling en bemiddeling

  • Als amicaal overleg niet helpt
  • Beoordeling kans van slagen
  • Zeker van maximaal resultaat
  • Ervaren jurist: betere deal
1 van 3
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.