blog

    Flexwerkers niet geholpen met wetsvoorstel Van Hijum

    3 min leestijd21 mei 2025

    Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend dat de positie van flexwerkers versterkt en werknemers meer kansen op een vast contract zou moeten geven. Dit voorstel komt bijna tien jaar na de invoering van de Wet werk en zekerheid en is een nieuwe poging om de arbeidsmarkt te hervormen.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Flexwerkers terughoudend bij inroepen van hun rechten

    Het wetsvoorstel richt zich op het bieden van meer zekerheid aan werknemers die 'flexwerken'. Maar de vraag blijft of flexwerkers hiermee daadwerkelijk geholpen zijn. Sinds de vorige keer dat flexwerkers meer rechten kregen valt uit de rechtspraak op te maken dat ze hier zelden een beroep op doen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat ze dit vaak niet durven, omdat ze vrezen dat de oproepwerkgever de flexkracht vervolgens niet meer gaat oproepen of het contract niet verlengt.

    Niet de gewenste impact

    Daarnaast verwacht ik niet dat deze maatregelen er voor gaan zorgen dat er meer mensen een vast contract krijgen. Er zijn twee belangrijke obstakels voor werkgevers die aangepakt moeten worden om echt verandering te zien: het minder streng maken van het ontslagrecht en het aanpassen van de loondoorbetaling bij ziekte. Veel werkgevers durven geen vaste contracten aan te bieden omdat dergelijke contracten vaak moeilijk weer zijn te beƫindigen. Dit in combinatie met het feit dat een werknemer die ziek wordt recht heeft op twee jaar loon tijdens ziekte blijft veel werkgevers terughoudend maken bij het sluiten van vaste contracten. Dat probleem wordt met deze wet niet opgelost.

    In de media

    In de uitzending van Nieuwsuur gaf Pascal Besselink uitleg hierover. Ook lees je een uitgebreidere uitleg van Pascal Besselink in dit artikel van Nieuwsuur.


    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Dagdieverij: wat is het en wat kunnen werkgevers doen?
    15 mei 20253 min leestijd

    Dagdieverij: wat is het en wat kunnen werkgevers doen?

    Onlangs werd een medewerker op staande voet ontslagen vanwege zogenoemde 'dagdieverij'. Dat ontslag op staande voet hield geen stand bij de rechter. Veel werknemers maken zich er schuldig aan: even een boodschap doen of een wasje draaien tijdens werktijd, vooral nu thuiswerken steeds gebruikelijker is geworden. Maar wat houdt dagdieverij precies in en wat kun je als werkgever doen als een werknemer het te bont maakt?

    Werkgevers moeten drugsbeleid goed vastleggen voor slagen ontslag op staande voet
    08 mei 20252 min leestijd

    Werkgevers moeten drugsbeleid goed vastleggen voor slagen ontslag op staande voet

    Voor werkgevers is het cruciaal om een duidelijk drugsbeleid te formuleren en dit ook consequent toe te passen om een ontslag op staande voet te doen slagen.

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Item 1 - 3 uit 3