blog

    Polarisatie op de werkvloer: wat kun je doen als werkgever?

    3 min leestijd02 jun 2025

    In onze huidige samenleving zien we steeds vaker polarisatie, en dit beperkt zich niet alleen tot de publieke sfeer. Ook op de werkvloer ontstaan spanningen door uiteenlopende meningen en overtuigingen. Dit kan leiden tot een verslechterde werksfeer, verminderde productiviteit, verzuim en zelfs ontslag.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Polarisatie ontstaat wanneer groepen binnen een organisatie tegenover elkaar komen te staan vanwege verschillende overtuigingen, normen en waarden. Dit kan leiden tot conflicten en een wij-zij-denken, waarbij collega's elkaar ontlopen of zelfs ruzie krijgen. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkplek en moet je ingrijpen als een werknemer zich ongemakkelijk of aangevallen voelt.

    Wat kun én moet je doen als werkgever als er een onveilige werksfeer ontstaat en welke maatregelen kun je dan treffen? Ik zet enkele op een rij.

    Regels voor respectvolle omgang

    Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken over omgangsvormen en beleefdheid, en een cultuur van respect en inclusiviteit te bevorderen. Hoewel het verbieden van bepaalde gespreksonderwerpen niet houdbaar is, kun je wel regels vaststellen voor respectvolle omgang op de werkvloer.

    Invloed van sociale media

    Sociale media spelen ook een rol in polarisatie op de werkvloer. Medewerkers die zich extreem uitlaten over controversiële onderwerpen op platforms zoals Facebook, X of LinkedIn, kun je aanspreken op hun gedrag. Dit geldt ook voor werknemers die rellen tijdens demonstraties. Wanneer gedragingen op het werk, social media of in het openbaar de werkverhouding raken, moet je ingrijpen. Dit kan variëren van gesprekken en waarschuwingen tot ontslag in het ergste geval.

    Demonstraties

    Hoewel je niet zomaar kunt verbieden dat werknemers deelnemen aan demonstraties, mag je wel verlangen dat medewerkers zich netjes gedragen en geen onrust veroorzaken. Als een werknemer zich misdraagt terwijl die herkenbaar is als medewerker van het bedrijf, kun je passende maatregelen nemen.

    Als werkgever is het cruciaal om proactief te zijn in het bevorderen van een veilige en respectvolle werkomgeving. Door duidelijke regels en verwachtingen te stellen, kun je bijdragen aan een positieve werksfeer en de negatieve gevolgen van polarisatie minimaliseren.

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Werknemer kan vaker ‘scoren’ bij ontbindingsverzoeken arbeidscontract
    17 jul 20253 min leestijd

    Werknemer kan vaker ‘scoren’ bij ontbindingsverzoeken arbeidscontract

    Op 1 juli 2025 bestaat de Wet werk en zekerheid (Wwz) tien jaar. Een van de belangrijkste doelen van deze wet was het vergroten van de rechtszekerheid voor zowel werkgevers als werknemers. Maar is dit doel met de Wwz daadwerkelijk bereikt?

    10 jaar  Wet werk en zekerheid: werkgevers niet goedkoper uit
    09 jul 20253 min leestijd

    10 jaar Wet werk en zekerheid: werkgevers niet goedkoper uit

    De Wet werk en zekerheid (Wwz) bestaat 1 juli tien jaar. Het ontslagrecht moest worden vereenvoudigd, de rechtsgelijkheid en rechtszekerheid bij ontslag moest worden bevorderd en de ontslagvergoeding moest worden beperkt. Maar is dat ook gelukt?

    10 jaar Wet werk en zekerheid: wat is de impact voor werkgevers en werknemers
    25 jun 202525 min leestijd

    10 jaar Wet werk en zekerheid: wat is de impact voor werkgevers en werknemers

    De Wet werk en zekerheid bestaat 1 juli 2025 10 jaar. Welke impact heeft de wet gehad op het ontslagrecht en wat betekent dat voor werkgevers en werknemers? We bespreken of het ontslagrecht eerlijker, sneller en goedkoper is geworden en hoe dat voor werkgevers en werknemers uitpakt in de praktijk.

    Item 1 - 3 uit 3