blog

Uitspraak Deliveroo: meer werkrelaties zullen als arbeidsovereenkomst gezien worden

3 min leestijd06 dec 2023

Recent oordeelde de Hoge Raad dat het oordeel van het Gerechtshof Amsterdam in stand blijft. Deliveroo is gebonden aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer én moet pensioenpremies betalen. Deliveroo zal niet het laatste platformbedrijf zijn dat onder de werkingssfeer van een pensioenregeling blijkt te vallen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Deliveroo onderhield in Nederland een platform waarop restaurants maaltijden aanbieden die consumenten via dat platform kunnen bestellen. Vanaf 2015 bood Deliveroo in Nederland een bezorgservice. Voor die bezorging maakte Deliveroo gebruik van fietsbezorgers. Deliveroo stelde dat die bezorgers werkzaam waren als zzp’ers.

Vakbond FNV was het hier niet mee eens en stelde dat de bezorgers werkzaam waren op grond van een arbeidsovereenkomst. FNV startte daarom een rechtszaak tegen Deliveroo. In maart van dit jaar oordeelde de Hoge Raad al dat sprake was van een arbeidsovereenkomst. Maar daar bleef het niet bij. Eind vorige maand oordeelde ons hoogste rechtscollege dat Deliveroo gehouden is de cao voor het beroepsgoederenvervoer toe te passen en valt onder de werkingssfeer van het verplichtstellingsbesluit van het bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.

Innen achterstallige premies en loonbelasting

Ondanks dat het hier om een op zichzelf staande zaak gaat verwacht ik dat de komende tijd veel meer werkrelaties zullen worden aangemerkt als arbeidsovereenkomst. Helemaal als de “zzp-wet” van Karien Van Gennip er door gaat komen met als gevolg dat pensioenfondsen zich bij werkgevers gaan melden en premies gaan proberen te innen. Dat geldt ook voor de belastingdienst en UWV. Ook deze instantie zullen aankloppen voor (achterstallige) premies en loonbelasting.

Werkgevers kunnen zich voorbereiden

Werkgevers kunnen zich hier overigens nu al op voorbereiden door te (laten) beoordelen of gesloten overeenkomsten van opdracht toch niet zijn aan te merken als arbeidsovereenkomst. Dat laatste zal, als de “zzp-wet” er door gaat komen, in ieder geval veel sneller het geval zijn.




advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Vier fouten die het meest gemaakt worden in een arbeidscontract op een rij
01 mei 20243 min leestijd

Vier fouten die het meest gemaakt worden in een arbeidscontract op een rij

Voorkom fouten in een arbeidscontract door te weten wat er vaak mis gaat.

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.

1 van 3