Wat is een sociaal plan?
Een sociaal plan is een door de werkgever opgesteld plan met daarin opgenomen welke voorzieningen de werkgever biedt aan werknemers die getroffen worden door een reorganisatie. Een reorganisatie brengt onzekerheid mee voor medewerkers. Daarom wordt er in het plan opgenomen op welke manier de werkgever de sociale en financiële gevolgen van de reorganisatie gaat opvangen. Elke werknemer die getroffen wordt door de reorganisatie heeft recht op de voorzieningen die zijn opgenomen in het sociaal plan, zowel vertrekkende als blijvende werknemers.
Een sociaal plan is een overeenkomst tussen de werkgever en vakbonden of ondernemingsraad. De laatste twee genoemde partijen vertegenwoordigen de werknemers en kunnen namens de werknemers onderhandelen over de opgestelde regelingen. De vakbonden vragen de werkgever om met een voorstel voor een sociaal plan te komen. Bij de beoordeling van dit plan wordt onder andere gekeken of werknemers die gedwongen worden ontslagen netjes worden begeleid van werk tot werk.
Inhoud van een sociaal plan
Een sociaal plan is er in allerlei vormen en maten. Maar de volgende onderwerpen worden doorgaans opgenomen in het plan opgesteld door de werkgever:
- De looptijd van een sociaal plan.
- Op welke medewerkers het plan van toepassing is.
- De maatregelen die getroffen gaan worden om boventallige medewerkers intern of extern te helpen aan een nieuwe functie.
- De financiële regelingen die getroffen worden, zoals een eventuele ontslagvergoeding of een aanvulling op een WW-uitkering.
- In welke bijzondere gevallen er van een plan afgeweken mag worden.
Is een sociaal plan verplicht?
Er bestaat geen harde verplichting voor werkgevers voor het opstellen van een sociaal plan bij een reorganisatie. Wel kan er in een CAO opgenomen zijn dat de werkgever bij een reorganisatie verplicht is in overleg te treden met de vakbond over een sociaal plan. Echter hebben we het hier over een inspanningsverplichting en niet over een resultaatsverplichting.
Een sociaal plan kun je zien als een aanbod van de werkgever voor de werknemer. De werknemer hoeft de inhoud van het sociaal plan niet te accepteren. Als het sociaal plan uiteindelijk met instemming van de vakbonden of de ondernemingsraad overeengekomen is, dan wordt het plan bindend en zal de werkgever het uit moeten voeren.