Transitievergoeding als uitzendkracht
Per januari 2020 is de WAB ingegaan, waardoor u als uitzendkracht voor iedere dag dat u in dienst bent geweest een transitievergoeding kunt krijgen. Er geldt dus geen minimum aantal dienstjaren meer. Daarnaast moet het uitzendbureau geen ander werk voor u hebben, waardoor u bent aangewezen op een WW-uitkering. Het uitzendbureau is vervolgens ook degene die verantwoordelijk is voor het betalen van uw ontslagvergoeding.
Transitievergoeding berekenen
De transitievergoeding bij uitzendkrachten wordt op dezelfde manier berekend als bij werknemers met een vast contract. Als uitzendkracht heeft u echter vaak een wisselend salaris. U wordt per uur uitbetaald en krijgt per 4 weken uw salaris. Er zal daarom worden uitgegaan van een gemiddeld maandloon.
Meer informatie over een transitievergoeding
Onze klanten komen vaak bij ons met vragen over een transitievergoeding. Daarom hebben wij ook hier verschillende artikelen voor geschreven met daarin alles wat u moet weten over een transitievergoeding. Heeft u alsnog vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze ontslag juristen. Wij helpen u graag!
- Wat is een transitievergoeding en wat is het verschil met een ontslagvergoeding?
- Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding?
- Wat is de hoogte van mijn transitievergoeding en hoe bereken ik deze?
- Welke kosten kan mijn werkgever in mindering brengen op mijn transitievergoeding?
- Wat staat er in de Wet arbeidsmarkt in balans over transitievergoeding?