Wat is het verschil?
De termen worden over het algemeen veel door elkaar gebruikt. Ze hebben ook dezelfde betekenis, waardoor dit dus ook mag. Er is echter één groot verschil tussen de twee.
Strikt genomen is een beëindigingsovereenkomst een onbenoemde overeenkomst. Dit wil zeggen een overeenkomst die niet specifiek in de wet genoemd of geregeld wordt. Er gelden dus geen speciale regels en iedereen is vrij om hierin afspraken te maken. Een vaststellingsovereenkomst is echter een benoemde overeenkomst. Hierdoor heeft de vaststellingsovereenkomst een eigen wettelijke regeling. Volgens de wet is deze overeenkomst gericht op het beëindigen of voorkomen van een geschil tussen partijen. Hierdoor is dit ook geschikt voor de beëindiging van een arbeidscontract.
Het verschil is dus minimaal. Het maakt voor jou dus niet uit of de ontslagvoorwaarden beschreven zijn in een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Een jurist zal echter vaak kiezen voor de benaming vaststellingsovereenkomst vanwege de regelgeving die erbij hoort. Door de specifieke regels zijn afspraken in een vaststellingsovereenkomst alleen in zeer uitzonderlijke gevallen aan te tasten. Dit is vooral voor de werkgever voordelig.
Alles over vaststellingsovereenkomsten
Wij helpen je ook graag bij andere vragen met betrekking tot vaststellingsovereenkomsten. Bekijk daarom ook onze andere artikelen.
- Wat houdt een vaststellingsovereenkomst precies in?
- Hoe beoordeel je een vaststellingsovereenkomst?
- Kom je in aanmerking voor een transitievergoeding of WW?
- Hoe ziet een vaststellingsovereenkomst eruit bij ziekte?
Heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze ontslagjuristen. Zij helpen je graag verder!