Verschil beëindig­ings­over­een­komst en vast­stel­lings­over­een­komst

Als je arbeidscontract wordt beëindigd met wederzijds goedvinden, is het slim om een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst op te stellen. Ontdek wat daar allemaal bij komt kijken, en wat precies het verschil is tussen de twee.

Wat is het verschil tussen een vaststellingsovereenkomst en een beëindigingsovereenkomst?

In een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst maken jij en je werkgever afspraken over het beëindigen van je dienstverband. De termen worden daarom vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil.

Een beëindigingsovereenkomst is een onbenoemde overeenkomst, wat betekent dat er geen speciale regels of wetgeving voor gelden. Een vaststellingsovereenkomst, daarentegen, is een benoemde overeenkomst en heeft een eigen wettelijke regeling. Deze regeling is specifiek gericht op het beëindigen of voorkomen van een conflict tussen jou en je werkgever.

Voor jou als werknemer maakt het in principe niet uit of je ontslagvoorwaarden beschreven zijn in een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst. Een jurist zal echter vaker kiezen voor een vaststellingsovereenkomst, omdat de afspraken die hierin gemaakt worden aan meer regels verbonden zijn. Ze zijn daardoor ook moeilijker te doorbreken. Dit is vooral voordelig voor je werkgever. Het is dus belangrijk om goed te begrijpen welk type overeenkomst je tekent en om, indien nodig, gespecialiseerde juridische hulp in te schakelen.

Meer weten over vaststellingsovereenkomsten?

Wij helpen je ook graag bij andere vragen met betrekking tot vaststellingsovereenkomsten. Bekijk daarom ook onze andere artikelen.

Heb je nóg een andere vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze juristen.

Veelgestelde vragen

In een vaststellingsovereenkomst of
beëindigingsovereenkomst maken jij en je werkgever afspraken over het beëindigen van je dienstverband. Dit gebeurt altijd bij ontslag met wederzijds goedvinden. De termen “beëindigingsovereenkomst” en “vaststellingsovereenkomst” worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. 


Hoe kunnen wij je helpen?

Vraag

Ben je bij ons verzekerd?

Direct bij DAS of via een van onze partners.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.