nieuwsbericht

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius

3 min leestijd03 jul 2024

De actieradius van elektrische auto’s levert vaak juridische discussies op. Bij juridisch dienstverlener DAS werden er in 2024 al bijna 630 geschillen gemeld daarover. De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan die meer duidelijkheid en richting zal geven aan lopende en nieuwe discussies over non-conformiteit.

W

Woordvoering

Bekijk meer

'De werkelijke actieradius van een auto is vaak een punt van discussie', vertelt Sjaak Drinkenburg, jurist bij DAS. 'Hoewel de voormalige NEDC-norm per 1 juli 2020 is vervangen door de WLTP-norm, die een realistischer indicatie van de actieradius zou moeten geven, blijkt ook deze in de praktijk vaak (fors) af te wijken. De actieradius is afhankelijk van vele omstandigheden, wat ruimte geeft voor discussie. Merken en verkopers hanteren ook verschillende benaderingen bij het verstrekken van dergelijke informatie.'

Afwijking 35 procent non-conform

De Hoge Raad heeft in haar uitspraak duidelijk gemaakt dat een afwijking van ruim 35 procent in ieder geval voldoende is om over non-conformiteit te spreken. In deze specifieke zaak haalde de elektrische Jaguar I-PACE slechts 300 kilometer, terwijl bij verkoop een actieradius van 480 kilometer was vermeld.

Grote impact voor consumenten en auto-industrie

Volgens Drinkenburg van DAS heeft deze uitspraak grote impact voor zowel consumenten als de auto-industrie. 'Het benadrukt het belang voor kopers om zich niet blind te staren op de WLTP-norm en verkoopinformatie, maar zich ook goed te verdiepen in de werkelijke verbruikscijfers die door andere eigenaren van dezelfde auto worden gemeld.'

Belangrijk precedent

Deze uitspraak kan leiden tot ontbinding van de koopovereenkomst als de werkelijke actieradius 35 procent afwijkt van wat gecommuniceerd is. 'De uitspraak schept een belangrijk precedent voor lopende en toekomstige gevallen van non-conformiteit bij de aanschaf van elektrische auto’s', aldus de jurist.


W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer
04 jul 20242 min leestijd

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer

DAS maakt bekend dat Jaap Witteveen, Chief Transformation Officer (CTO) en statutair bestuurder, heeft besloten om zijn functie per 1 september 2024 neer te leggen.

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers
03 jun 20243 min leestijd

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers

Het aantal verkeerszaken met letsel waarbij fietsers betrokken zijn, is in het eerste kwartaal van 2024 met 14 procent gestegen ten opzichte van 2023 over dezelfde periode.

Onterecht ontslag op staande voet na twee maanden niet meer aan te vechten
29 mei 20243 min leestijd

Onterecht ontslag op staande voet na twee maanden niet meer aan te vechten

Er bestaat een harde deadline voor het aanvechten van ontslag op staande voet. Die termijn is twee maanden. Veel mensen weten dat niet.

1 van 3