Wanneer spreek je over een bedrijfsongeval bij thuiswerken?

Werk je veel thuis? Steeds meer bedrijven omarmen het hybride werken en de mogelijkheid om thuis te werken. Ideaal voor een betere werk-privébalans. Zo doe je met gemak een wasje tussen de overleggen door. Toch heeft een thuiswerkplek ook een nadeel. Niet altijd is een thuiswerkplek goed ingericht. Zo krijgen steeds meer mensen last vast nek- en RSI-klachten. Maar valt dit onder een bedrijfsongeval?

Wat valt onder thuiswerken?

Thuiswerken is een vorm van ‘Het Nieuwe Werken’. Als werknemer werk je zelfstandig (een deel van je tijd) thuis. Thuiswerken kan structureel zijn of af en toe voorkomen. We spreken van structureel thuiswerken wanneer je wekelijks op een vaste dag thuis je werkzaamheden uitvoert. Dit staat soms ook aangegeven in je arbeidsovereenkomst. Werk je maar af en toe thuis? Dan spreken we over occasioneel thuiswerken. Werk je thuis of heb je een tijdelijke werkplek en staat dit niet in je arbeidsovereenkomst? Ook dan maak je aanspraak op erkenning van een bedrijfsongeval.

Wat is een bedrijfsongeval?

Er valt meer onder een bedrijfsongeval dan je misschien denkt. Ben je als werknemer slachtoffer van een ongeval waar je letsel aan overhoudt? En gebeurde dit op het werk of binnen werktijd? Dan is dit volgens de Arbowet een bedrijfsongeval. Een ongeval met letsel wanneer je onderweg bent van en naar het werk (normale route) is ook een bedrijfsongeval.

Werk je thuis? Dan kun net zo goed te maken krijgen met een bedrijfsongeval. Dit is vergelijkbaar met een bedrijfsongeval op de werkvloer. Wel is de uitdaging groter om aan te tonen dat je letsel hebt opgelopen tijdens het thuiswerken. Vaak wordt dit in een dossier aangegeven als ‘vermoeden van een bedrijfsongeval’.

Verantwoordelijkheden werkgever bij thuiswerken

De werkgever is er verantwoordelijk voor dat je een gezonde en veilige thuiswerkplek kunt creëren. Net als op de werkvloer. Dat is de zorgplicht van de werkgever. Denk aan de inrichting van een werkplek die aansluit bij jouw fysieke eigenschappen. Niet alles is mogelijk en het moet wel redelijk blijven. Daarnaast is het aan de werkgever om je instructies te geven hoe je vanuit huis je werk veilig en gezond kunt uitvoeren. Heb je nog geen goed ingerichte thuiswerkplek? Ga hierover in gesprek met je werkgever. Een werkgever kan op afstand niet inschatten dat je problemen ervaart. 

Wanneer heb je recht op een schadevergoeding?

Het Burgerlijk Wetboek geeft aan dat het mogelijk is om een werkgever aansprakelijk te stellen op grond van opgelopen (letsel)schade tijdens werktijd of het uitvoeren van je werkzaamheden. Dit geldt ook voor thuiswerken. Krijg je een burn-out omdat je continu een te hoge werkdruk ervaart? En komt de werkgever zijn zorgplicht niet na nadat je dit hebt aangegeven? Denk aan het verlagen van de werkdruk, zorgen voor een goede communicatie, het informeren hoe het met je gaat en zorgen dat je minder hoeft over te werken.

Een werkgever is aansprakelijk wanneer hij niet kan aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om schade bij jou te voorkomen. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat de opgelopen schade het gevolg is van de thuiswerkzaamheden. Zorg dat je gesprekken vast laat leggen waarbij je de opstapeling van je klachten aangeeft. Lukt het om de werkgever aansprakelijk te stellen? Dan heb je recht op een schadevergoeding.

Laat je informeren door onze juristen

Uit ervaring weten we dat het lastig is om  (letsel)schade bij thuiswerken aan te tonen. Daarom moet je proactief het gesprek aangaan met je werkgever. Leg dit ook vast. Komt je werkgever nog steeds zijn zorgplicht niet na? Wacht dan niet langer. Neem contact met ons op en laat je adviseren hoe je je werkgever aansprakelijk stelt voor de gemaakte schade. De juridisch specialisten van DAS staan je bij.