Wanneer spreek je over een bedrijfsongeval bij thuiswerken?

Werk je veel thuis? Steeds meer bedrijven omarmen het hybride werken en de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Ideaal voor een betere werk-privé balans. Zo was je met gemak een wasje tussen de overleggen door. Ben je bewust dat een thuiswerkplek niet altijd goed op je staat ingesteld. Zo krijgen steeds meer mensen last vast nek- en RSI-klachten. Maar valt dit onder een arbeidsongeval of bedrijfsongeval? Ook bij thuiswerken zijn voldoende situaties waarbij je spreekt van een arbeidsongeval.

Wat valt onder thuiswerken?

Thuiswerken is een vorm van Het Nieuwe Werken. Als werknemer werk je zelfstandig (een deel van je tijd) thuis. Thuiswerken kan structureel of occasioneel. We spreken over structureel thuiswerken wanneer je wekelijks op een vaste dag thuis je werkzaamheden uitvoert. Dit staat soms ook aangegeven in je arbeidsovereenkomst. Werk je maar af en toe thuis? Dan spreken we over occasioneel thuiswerken, omdat dit niet in je arbeidsovereenkomst is opgenomen.

Voor corona was de wetgeving rondom arbeidsongevallen bij thuiswerken anders. Zo werd een arbeidsongeval alleen erkend bij structureel thuiswerken. Dat past niet meer bij deze tijd. Sinds 2018 is de wetgeving aangepast. Zo maak je aanspraak op erkenning van een bedrijfsongeval wanneer jouw tijdelijke werkplek niet in de arbeidsovereenkomst staat.

Wat is een bedrijfsongeval?

Ben je als werknemer slachtoffer van een ongeval waar je letsel aan overhoudt? En gebeurde dit op het werk of binnen werktijd? Dan is dit volgens de Arbowet een arbeidsongeval. Het is belangrijk dat je het arbeidsongeval meldt aan de werkgever. Er valt meer onder een arbeidsongeval dan je misschien in eerste instantie denkt. Een ongeval met letsel wanneer je onderweg bent van en naar het werk (normale route) valt ook onder een arbeidsongeval.

Werk je thuis? Dan kun net zo goed te maken krijgen met een arbeidsongeval. Dit is vergelijkbaar met een arbeidsongeval op de werkvloer. Helaas is de uitdaging groter om van thuis opgelopen letsel aan te tonen dat je dit opliep tijdens het uitvoeren van je werk. Vaak geven ze dit in een dossier aan als ‘vermoeden van een arbeidsongeval’.

Verantwoordelijkheden werkgever bij thuiswerken

Net als op de werkvloer is de werkgever verantwoordelijk om je de mogelijkheid te geven om een gezonde en veilige thuiswerkplek te creëren. Dat is de zorgplicht van de werkgever. Denk aan de inrichting van een werkplek die aansluit bij jouw persoonlijke eigenschappen. Niet alles is mogelijk en moet wel redelijk blijven. Daarnaast is het aan de werkgever om je te voorzien van instructies hoe je vanuit huis je werk veilig en gezond kunt uitvoeren. Heb je nog geen goed ingerichte thuiswerkplek? Ga hierover het gesprek met je werkgever aan. Een werkgever kan op afstand niet inschatten dat je problemen ervaart. 

Wanneer heb je recht op een schadevergoeding?

Het burgerlijk wetboek geeft aan dat het mogelijk is om een werkgever aansprakelijk te stellen op grond van opgelopen (letsel)schade tijdens werktijd of het uitvoeren van je werkzaamheden. Dit geldt ook voor thuiswerken. Krijg je een burn-out omdat je continue een te hoge werkdruk ervaart? En komt de werkgever zijn zorgplicht niet na nadat je dit hebt aangegeven? Denk aan het verlagen van de werkdruk, zorgen voor een goede communicatie, het informeren hoe het met je gaat en zorgen dat je minder hoeft over te werken.

Een werkgever is aansprakelijk wanneer hij niet aan kan tonen dat hij er alles aan heeft gedaan om schade bij jou te voorkomen. Daarnaast moet je aan kunnen tonen dat de opgelopen schade het gevolg is van de thuiswerkzaamheden. Zorg dat je gesprekken vast laat leggen waarbij je de opstapeling van de klachten aangeeft. Lukt het om de werkgever aansprakelijk te stellen? Dan heb je recht op een schadevergoeding. De hoogte van de schadevergoeding hangt onder andere af van het soort bedrijfsongeval.

Laat je informeren door onze juristen

Uit ervaring weten we dat het lastig is om  (letsel)schade bij thuiswerken aan te tonen. Daarom moet je proactief het gesprek aangaan met je werkgever. Leg dit ook vast. Komt je werkgever nog steeds zijn zorgplicht niet na? Wacht dan niet langer en vraag onze juristen om hulp. Laat je adviseren over hoe je je werkgever aansprakelijk kunt stellen voor de gemaakte schade. Onze juridische experts staan voor je klaar.



Direct hulp bij letselschade
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.