Hoe voorkom je een bedrijfsongeval?

Werk je in de bouw, uitvoering, met machines of onder een hoge werkdruk? Weet dat bij het uitvoeren van je dagelijkse werkzaamheden het risico groot is dat je ooit slachtoffer wordt van een bedrijfsongeval. De werkgever heeft een zorgplicht, zodat je veilig en verantwoord je werk kunt uitvoeren. Dat wil niet zeggen dat je zelf niks kan doen om het risico zo klein mogelijk te maken. Voorkomen is beter dan genezen.

In dit blog lees je meer over de plichten vanuit de werkgever, geven we je een paar voorbeelden van situaties en geven we aan wat je zelf kunt doen. Samen zetten we ons in voor veiligheid op de werkvloer.

Wat is een bedrijfsongeval?

Niet alle ongelukken vallen onder een bedrijfsongeval. Maar wanneer is een ongeluk dan wel een bedrijfsongeval? Kort gezegd verstaan we onder een bedrijfsongeval ongelukken onder werktijd, waardoor je je werk niet meer kunt uitvoeren of schade hebt aan je gezondheid. Een ongeval ontstaat niet zomaar. De oorzaak is vaak een onveilige situatie of door zelf onveilig te handelen. Ben je slachtoffer van een bedrijfsongeval? Maak hier meteen een melding van bij jouw werkgever. Laat je vervolgens adviseren door een letselschade jurist om de juiste stappen binnen het proces te zetten.

Krijg jij instructies en opleidingen over veilig werken?

Een werkgever is verplicht om goed te zorgen voor zijn werknemers. Dit is niet vrijblijvend. In de wet staan verschillende verplichtingen om te zorgen dat je veilig en gezond kunt werken, en om bedrijfsongevallen zo veel mogelijk te voorkomen. Zo moet een werkgever voorzien in een veilige werkplek, werkmiddelen en werkmethoden.

Voorzien is meer dan alleen spullen neerzetten. Volgens de zorgplicht voorkom je bedrijfsongevallen door instructies en opleidingen te geven over veilig werken. Gebeurt dit ook bij jou op de werkvloer? Als dit niet het geval is ga hier dan het gesprek over aan met je werkgever. Zorg er altijd voor dat je bewijs hebt dat je een melding hebt gedaan. Als je in de toekomst een bedrijfsongeval hebt, kun je dit bewijs aanleveren. Dit is belangrijk om de werkgever aansprakelijk te stellen.

Meld gevaarlijke situaties bij de werkgever

Een deel van de verantwoordelijkheid van veiligheid op de werkvloer ligt bij de werkgever. Maar vergis je niet. Zelf heb je deels in de hand om een bedrijfsongeval te voorkomen. Hoe? Door oplettendheid en het op tijd melden van gevaarlijke situaties voorkom je in veel gevallen bedrijfsongevallen. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar juist ook voor die van je collega’s. Maak het altijd bespreekbaar en leg deze melding ook vast. Wanneer het toch mis gaat, kun je in ieder geval aantonen dat het komt door nalatigheid van de werkgever.

Vraag of je werkgever een verzekering heeft voor bedrijfsongevallen

De meeste grote werkgevers hebben een verzekering voor het geval er een bedrijfsongeval plaatsvindt. De afhandeling van een zaak gaat dan vaker ook soepeler, omdat de werkgever de schadevergoeding dan niet uit eigen zak hoeft te betalen. Dit wordt dan betaald door de verzekering. Bij kleinere bedrijven en juist bij risicovolle beroepen zie je echter vaak dat de werkgever deze verzekering niet heeft. Als er dan een bedrijfsongeval plaatsvindt moet de werkgever de schadevergoeding betalen. Dit zorgt vaak voor veel weerstand aangezien de kosten soms flink kunnen oplopen.

Heb jij een risicovolle baan? Vraag dan vooraf of de werkgever een verzekering heeft. Zo niet, dan kun je jezelf indekken door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je altijd gratis juridische hulp ontvangt en is jouw kans op een schadevergoeding in ieder geval groter.

Voorbeelden van een bedrijfsongeval

Er is geen enkele branche waar geen bedrijfsongevallen voorkomen. Zo zijn er bedrijfsongevallen in verschillende soorten en maten. Laten we je een beter beeld geven bij een bedrijfsongeval met een aantal voorbeelden van bedrijfsongevallen uit verschillende branches:

  • Je kan op een werkdag bij een lokaal restaurant als ober over een gladde vloer uitglijden, ongelukkig vallen en iets breken.
  • Als werknemer aan de productieband heb je eerder meldingen gemaakt over loszittende kabels. Je struikelt waarbij je of iets breekt, een hersenschudding oploopt of erger.
  • Op kantoor heb je al maanden te maken met een te hoge werkdruk. Iedere dag werk je over en ondanks je meldingen aan je werkgever in functioneringsgesprekken wordt de situatie niet beter. Nu kom je thuis te zitten door een burn out.
  • Als glazenwasser is geen trap je te hoog. Helaas zet je één keer je trap net verkeerd waardoor je valt en letsel oploopt.
  • Je bent een vertegenwoordiger binnen de zakelijke dienstverlening. In een meeting krijg je een kop gloeiend hete thee over je heen waardoor je brandwonden oploopt.

Laat je informeren door onze juristen

Een bedrijfsongeval is niet alleen schrikken. Op de lange termijn kun je hier letselschade aan overhouden. Ga altijd in gesprek met je werkgever. Hoe spannend of lastig het ook kan zijn. In de meeste situaties is een werkgever hiervoor verzekerd. Vraag dit direct na. Schrijf daarna een brief over de aansprakelijkheid en dat de verzekeringspartijen dit oppakken. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp. DAS heeft een team van juridisch specialisten voor je klaarstaan om het gesprek met de werkgever aan te gaan. Kijk ook eens rond op onze website voor wat extra informatie rondom bedrijfsongevallen



Direct hulp bij letselschade
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.