Wat te doen bij een bedrijfsongeval?

Loop je letsel op tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden? Dan spreken we van een bedrijfsongeval. Dit kan van alles zijn. Je kunt met een hand tussen een machine komen, een beroepsziekte krijgen, uitglijden of letsel oplopen door een fout van een collega. Ook de ernst van de letselschade verschilt. Maar wat nu? Zorg dat je geen stap over het hoofd ziet met dit overzichtelijke stappenplan.

Download het stappenplan

Download stappenplan

Letselschade door een bedrijfsongeval

Bij bijna ieder bedrijfsongeval is er sprake van letselschade. Dit kan materiële schade zijn, zoals medische kosten of vervoerskosten omdat je niet meer naar het werk kunt rijden. Maar ook het verlies van zelfwerkzaamheid, studievertraging, het behoeven van huishoudelijke hulp en het laten aanpassen van je woning.

Afhankelijk van het bedrijfsongeval kun je er ook immateriële schade aan overhouden. Dit is psychische, emotionele en geestelijke schade door pijn, verdriet of vermindering van levensvreugde. Dit zijn klachten die je niet altijd meteen voelt of ziet. Laat je daarom altijd onderzoeken door een medisch specialist. Daarnaast is juridische kennis nodig om de aansprakelijkheid te bepalen.

Stappenplan bij een bedrijfsongeval

Ben je een beetje bijgekomen van de schrik? Neem dan even een moment om na te gaan wat je het beste kunt doen bij een bedrijfsongeval. Om je op weg te helpen geven we hier zes belangrijke stappen op een rij.

1. Onderzoek of er sprake is van een bedrijfsongeval

De eerste stap is natuurlijk het bepalen of de situatie een bedrijfsongeval is en of de werkgever aansprakelijk is. Dit doen we aan de hand van drie vragen:

 • Heeft het ongeval plaatsgevonden tijdens de uitvoering van je werkzaamheden?
 • Heeft de werkgever zich gehouden aan haar zorgplicht?
 • Heb je met opzet schade opgelopen of roekeloos gehandeld?

Een ongeval moet tijdens de uitvoering van de werkzaamheden onder werktijd zijn gebeurd. Denk hierbij aan een ongeval op werklocatie, onderweg naar een klant, tijdens een werkreis of tijdens een personeelsuitje.

2. Maak een melding bij je werkgever

Het is belangrijk om altijd een melding te maken van het bedrijfsongeval bij je werkgever. Bij een ernstig ongeval moet je werkgever bij de arbeidsinspectie een melding maken. Controleer of dit ook gebeurt.

Geef aan wat er is gebeurd, hoe de situatie is ontstaan en waar je last van hebt. Zorg dat je ook naar de huisarts of het ziekenhuis gaat om ernstig letsel uit te sluiten. Daarnaast kun je vragen of je werkgever verzekerd is voor bedrijfsongevallen. Vaak kun je het via de verzekeringspartijen oplossen.

3. Verzamel bewijs

Vaak zien collega’s een bedrijfsongeval gebeuren. Ook bij het aansprakelijk stellen kunnen zij verklaren wat ze gezien hebben en hoe de omstandigheden waren. Besef dat niet iedereen staat te springen om tegen de werkgever te getuigen, uit angst voor een slechtere werkrelatie. Zorg dat je naast de getuigenverklaringen kijkt naar eigen bewijsmateriaal. Maak foto’s van eventueel losliggende kabels, loszittende bouten of versleten beschermingsmateriaal. Heb je eerder een melding gemaakt? Zorg dat dit op papier staat zodat je dit als bewijs kunt gebruiken. Ga ook binnen één week na het bedrijfsongeval naar een arts en bewaar alle medische gegevens. 

4. Houd alle kosten bij

Een juridisch traject kan lang duren, dus zorg dat je een overzicht maakt van alle schade en de door jou gemaakte kosten. Bewaar en documenteer alles goed, want het zou zonde zijn als je door slordigheid bonnetjes verliest en daardoor niet meer weet welke kosten je allemaal hebt gemaakt.

Voorbeelden van schadeposten door een bedrijfsongeval:

 • Medische kosten
 • Kosten voor herstel en revalidatie
 • Gemaakte reiskosten
 • Niet-vergoede hulpmiddelen
 • Huishoud- en aanpassingskosten
 • Verlies van loon (wanneer je deels arbeidsongeschikt raakt)
 • Smartengeld
 • 5. Stel je werkgever aansprakelijk

  Na het bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis en het maken van een melding bij je werkgever is het van belang om te onderzoeken wie er aansprakelijk is. Om recht te hebben op een schadevergoeding moet je werkgever aansprakelijk zijn. Een werkgever is aansprakelijk wanneer hij niet voldoet aan de zorgplicht. Dat is bijvoorbeeld het geval als hij niet de juiste instructies heeft gegeven bij het gebruik van gevaarlijke apparaten.

  Is jouw letsel veroorzaakt door nalatig handelen van je werkgever? Stel dan je werkgever aansprakelijk. Het laten zien van bewijsmateriaal is hier erg belangrijk. Ga niet te snel akkoord met een voorstel van je werkgever om het onderling op te lossen, want vaak heb je meer rechten dan je wordt verteld. Wacht dus niet te lang en vraag op tijd om juridische hulp.

  6. Laat je informeren door onze juristen

  De eerste stap zetten is niet makkelijk, maar wel heel belangrijk. Ruim één op de drie slachtoffers van letselschade probeert zelf alles te regelen, zonder te weten wat de regels zijn of waar je werkelijk recht op hebt. Probeer dit dus te voorkomen en zoek op tijd hulp.

  Wij bij DAS zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. Samen zorgen we voor de best mogelijke uitkomst. Wij zorgen voor het papier- en uitzoekwerk, terwijl jij je kunt focussen op je herstel.