blog

Letselschade door het werk: wanneer ben je als werkgever aansprakelijk?

3 min leestijd01 feb 2024

Lawaaidoofheid bij gymleraren, inademing van gevaarlijke stoffen of te zwaar tillen. Op allerlei plekken lopen werknemers schade op door het werk. Vaak zijn het ingewikkelde kwesties die gepaard gaan met veel emoties.

Redactieteam

Bekijk meer

Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat geldt ook voor mentale klachten van werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out die ontstaan is op het werk of mentale klachten door pesterijen van collega's.

Vaak is het bij een beroepsziekte moeilijker voor werknemers om bewijs te leveren dat ze letselschade hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van hun werk dan bij een ongeval. Bij een ongeval is dat makkelijker, want dan is er bijvoorbeeld direct een ambulance of arts bij geweest.

Wanneer er een arm in een machine komt, is het vaak veel duidelijker dan wanneer werknemers schade lijden door bijvoorbeeld het inademen van gevaarlijke stoffen, omdat de afzuiging niet werkte. Of letselschade door te zwaar tillen, omdat de tillift stuk was.

Wanneer recht op schadevergoeding bij letselschade?

Het verschilt per zaak of geval of een werknemer schade kan verhalen op een werkgever. De samenhang tussen de werkzaamheden en een burn-out of gehoorschade is bijvoorbeeld vaak moeilijk aan te tonen.

In ieder geval moet een werkgever iets te verwijten zijn. Daarbij is belangrijk dat hij geïnformeerd is en zo nodig maatregelen kon treffen om de situatie te verbeteren. Een werknemer kan niet ineens na dertig jaar zijn werkgever vragen om schade te vergoeden, omdat de werknemer klachten heeft door het zware werk.

Rechters denken verschillend over letselschadevergoeding

Of een schadevergoeding kans van slagen heeft, hangt af van individuele feiten en omstandigheden. Uitspraken van rechters verschillen ook. Daar valt moeilijk een eenduidige lijn in te ontdekken. Belangrijk is, dat een werknemer een verband kan aantonen tussen het werk en de klachten en dat hij zijn werkgever over daarover heeft geïnformeerd.

Schadeverzekering voor werknemers

Het kan verstandig zijn om een schadeverzekering voor werknemers af te sluiten. Dan loop je zelf niet het risico dat je een schadevergoeding aan je werknemer moet betalen en voorkom je in veel gevallen ook een arbeidsconflict.


Dit blog is van Sandra Voges, senior juridisch specialist letselschade bij DAS. Zij gaf over dit onderwerp uitleg in een artikel voor EenVandaag.

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

1 van 3