blog

Sportclubs mogelijk financieel in het nauw door spelers en vrijwilligers

3 min leestijd28 feb 2024

Spelerscontracten, maar ook contracten met vrijwilligers die zich inzetten voor de club, kunnen leiden tot veel financiële ellende als het contract gekwalificeerd kan worden als arbeidscontract. Dat blijkt wel uit deze uitspraak van de rechter.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Faillissement van Limburgse topclub Lions schokt handbalwereld’. Dat kopte de Volkskrant recent. Zij schreef een artikel over een uitspraak van de rechter die oordeelde dat het spelerscontract van een van de spelers van de Limburgse club, viel te kwalificeren als een arbeidscontract. De speler vorderde achterstallig loon. En dat zorgde ervoor dat de club failliet ging.

Al vrij snel beschouwd als arbeidscontract

Ik vrees dat deze problematiek lastig is te voorkomen. Al vrij snel kwalificeren dergelijke spelerscontracten zich als arbeidsovereenkomst terwijl de club het mogelijk aanmerkt als vrijwilligersovereenkomst of spelersovereenkomst.

Juridisch niet relevant of club het kan ophoesten

Als die vrijwilliger of speler op enig moment toch stelt dat sprake is van een arbeidsovereenkomst en de rechter kwalificeert dat ook als zodanig? Dan heb je hier als sportclub mee te maken. Of die club dat financieel kan ophoesten is juridisch dan niet relevant. Hoe zuur ook.

Toch geen zzp’er

Dit fenomeen speelt overigens niet alleen bij sportclubs. Rechters halen wel vaker een streep door een opdrachtovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan de platformzaken Deliveroo en Uber. De personen die voor deze bedrijven werk(t)en, hebben juridisch gezien een arbeidsovereenkomst.

Wijze waarop werkzaamheden worden uitgevoerd

Maar dit geldt ook voor de Volkskrant zelf. De rechter oordeelde dat de opdrachtovereenkomst met een corrector beschouwd moest worden als een arbeidscontract. De corrector had een zekere vrijheid om naar eigen inzicht zijn inhoudelijke werk te doen maar de krant bepaalde in vergaande mate de wijze waarop de werkzaamheden moesten worden uitgevoerd, evenals de werktijden. De corrector heeft zeer lange tijd een centrale rol op de eindredactie gehad en was ingebed in de organisatie. Verder toonde de corrector geen ondernemerschap en was niet commercieel gedreven. Allemaal overwegingen die de rechter deed besluiten dat er sprake was van een arbeidsovereenkomst.

Kijken naar elementen loon, arbeid en gezag

Er moet worden gekeken naar de elementen van de arbeidsovereenkomst. Is sprake van loon, arbeid en gezag? Dan is het een arbeidsovereenkomst, ook al noem je het anders en dacht je hier als sportclub met je vrijwilliger of speler andere afspraken over gemaakt te hebben.

Juridische hulp zonder verzekering voor ondernemers

Heb jij als ondernemer geen rechtsbijstandsverzekering van DAS, maar heb jij wel juridische hulp nodig? Ook dan staan de juristen van DAS voor jou klaar. Directe juridische hulp voor een vast, eenmalig bedrag.




advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

1 van 3