Ontslag voor Mary (61) vanwege haar leeftijd?

Vanaf het eerste moment dat ik Mary (61) aan de telefoon heb, voel ik een connectie. Alsof ik haar al jaren ken, eigenlijk alsof ik met mijn moeder aan de lijn zit. Al snel blijkt dat het leggen van warm, persoonlijk contact ook precies dat is waarom ze zo goed is in haar werk.

Ik hoor haar verhaal aan en voel de frustratie en verontwaardiging. Natuurlijk heb ik als arbeidsjurist dagelijks te maken met arbeidsconflicten, en ook voor Mary wil ik door het vuur gaan. Door de coronacrisis gaat haar baas een flink deel van het personeel ontslaan. Omdat Mary er al zo lang werkt, maakte ze zich geen zorgen om haar eigen baan. Maar dat blijkt een misrekening. Haar baas wil haar zó snel ontslaan zodat ze niet eens de tijd heeft om een andere baan te vinden.

Last in, first out?

De coronacrisis hakt er hard in bij de reisbranche. De baas van Mary heeft het zo lang mogelijk volgehouden maar nu wil hij een aantal collega’s ontslaan. Mary is overrompeld en van slag. Wordt ze nu echt een paar jaar voor haar pensioen aan de straat gezet? Ze had zich vooral zorgen gemaakt om haar jongere collega’s. Ze gaat er namelijk van uit dat de regel last in, first out hier van toepassing is.

Mary blijkt niet onmisbaar

Haar baas beslist echter anders. Hij heeft bij het UWV een ontslagvergunning aangevraagd en stelt dat hij zes werknemers hierbuiten wil laten omdat die, volgens hem, specifieke kennis hebben. Deze zes zouden op specifieke klanten en specifieke locaties werken en hoeven daarom niet ontslagen te worden. Het is Mary tot haar grote verdriet al snel duidelijk dat haar baas haar niet als onmisbaar ziet. Ik duik erin om te kijken hoe ik haar kan helpen.

Hogere leeftijd geeft doorslag

Wat Mary niet wist, is dat last in, first out per leeftijdscategorie gebruikt mag worden. Haar baas mikt erop dat er ook na de ontslagronde een gezonde leeftijdsverdeling is. Zo kijkt hij per bedrijfsonderdeel, per vestiging, per leeftijdscategorie en dan pas naar hoe lang iemand in dienst is. Mary trekt met haar hogere leeftijd volgens haar baas aan het kortste eind en moet nog deze maand vertrekken.

Niet de juiste afwegingen

Ik stel haar gerust en vertel haar dat naar mijn mening haar baas niet de juiste afwegingen maakt. Er mag geen onderscheid worden gemaakt over de verschillende locaties omdat het geen zelfstandige bedrijfsonderdelen zijn. De ‘onmisbare’ werknemers zijn helemaal niet onmisbaar omdat de kennis en vaardigheden gelijk zijn. Dat ze voor specifieke klanten werken is niet relevant, het mag alleen om de soort werkzaamheden gaan. Ik vertel haar dat ze op mij kan vertrouwen en dat ik het ga aankaarten bij haar baas

Extra maand voor zoektocht nieuwe baan

Zelfs nadat ik herhaaldelijk met hem heb gesproken, wil de baas van Mary niet meebewegen. Hij wil haar niet eens wat extra tijd geven om een andere baan te vinden. Dit vind ik onacceptabel en ik neem contact op met het UWV om duidelijk te maken dat haar baas de regels niet goed toepast. Het UWV geeft mij gelijk, maar zegt ook dat Mary toch bij de ontslagronde meegenomen mag worden vanwege de leeftijdscategorie en de lengte van haar dienstverband. Dat is natuurlijk een teleurstelling, maar waar Mary erg blij mee is, is de gewenste extra maand die we voor elkaar hebben gekregen. Zo heeft zij extra tijd om een mooie nieuwe baan te vinden. Iets wat haar ongetwijfeld gaat lukken.

Sean Witteveen

Jurist contractuele- en arbeidszaken bij DAS

Sean

Een juridisch conflict kan iedereen krijgen. Dan is het fijn om te weten dat er ruim 800 juristen en bijna 70 advocaten van DAS voor jou klaar staan. Ook als je niet verzekerd bent. Wij zijn meesters in juridische hulp en meesters in het inleven in jouw situatie. Wij snappen dat een juridisch conflict een stressvolle situatie kan zijn. Laat ons je helpen als je er niet helemaal uitkomt. DAS. Meesters in juridische hulp.

Meer juridische informatie? Klik op onderstaande links:

Recht uit de Praktijk
In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hier de ervaringen en verschillende cases.
Meer artikelen van Recht uit de Praktijk

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden