Redenen voor ontslag

U krijgt te horen dat u ontslagen wordt. Hier schrikt u natuurlijk van. Het heeft ook onzekere gevolgen voor u. Uw werkgever mag u echter niet zomaar ontslaan. Er zijn verschillende redenen voor ontslag waar uw werkgever zich aan moet houden. Welke redenen dit zijn, leggen wij u graag uit! Vraag ook gerust een adviesgesprek aan.

Hoe wij u kunnen helpen

DAS helpt u ook als u niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor u klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boekt u snel een resultaat, houdt u grip op uw uitgaven en voorkomt u verrassingen.

Bent u wel bij of via ons verzekerd en heeft u een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het u uitkomt.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in uw situatie
 • Direct antwoord op uw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat u allemaal moet weten over redenen voor ontslag

De verschillende ontslaggronden zijn in de wet opgenomen. Als uw werkgever u wilt ontslaan, moet hij kiezen welke ontslaggrond hij gebruikt en dit ook onderbouwen. De rechter zal de door uw werkgever aangedragen ontslagreden(en) streng toetsen.


Ontslag wegens disfunctioneren

Zodra uw werkgever vindt dat u niet voldoet aan de functie-eisen en denkt dat dit ook niet gaat verbeteren, mag de werkgever u ontslaan wegens disfunctioneren. Dit ontslag gaat via de kantonrechter. Uw werkgever zal moeten aantonen waarom u niet voldoet aan de functie-eisen en wat hij heeft gedaan om uw functioneren te verbeteren. Zonder een goed gedocumenteerd dossier, zal de kantonrechter bijna altijd in het voordeel van de werknemer handelen.

Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie

Heeft u een ernstig conflict gehad met uw werkgever of collega’s? Is het vertrouwen zo geschaad, waardoor jullie niet meer op een professionele manier samen kunnen werken? Uw werkgever kan u dan ontslaan op basis van een verstoorde arbeidsrelatie. Het moet dan echter wel gaan om een ernstige en duurzame verstoring van de relatie. Het ontslagproces verloopt via de kantonrechter. Lees hier meer over ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Uw werkgever heeft financiële problemen en is daarom genoodzaakt om het bedrijf te reorganiseren. Het kan dan voorkomen dat uw werkgever u ontslaat wegens bedrijfseconomische redenen. Hij zal dan middels jaarrekeningen of andere documenten bij het UWV moeten aantonen dat er bedrijfseconomische redenen zijn voor uw ontslag. Ook hierbij zijn er natuurlijk regels waar de werkgever zich aan moet houden.

Ontslag tijdens ziekte

Bent u ziek en wilt uw werkgever u ontslaan? Dat mag niet zomaar! Pas nadat u 104 weken ziek bent geweest, mag uw werkgever een ontslagvergunning aanvragen via het UWV. Daarnaast moet er dan ook aangetoond worden dat u niet binnen 26 weken zal herstellen. Er zijn uitzonderingen waarbij u wel ontslagen mag worden. Lees daarom meer over ontslag tijdens ziekte.

Ontslag door faillissement

Heeft u te horen gekregen dat het bedrijf failliet is verklaard en wordt u daarom ontslagen? Dit is natuurlijk een vervelende en onzekere situatie. Zodra het faillissement is goedgekeurd door de kantonrechter kunt u weinig doen. De curator hoeft namelijk geen toestemming nodig. Natuurlijk heeft u tot op zekere hoogte alsnog recht op uw achterstallig loon, een transitievergoeding en een ww-uitkering. Lees hier meer over ontslag door faillissement. Dit is geen officiële ontslaggrond en mag dus ook niet als reden worden gebruikt.

Ontslag tijdens zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap geeft uw werkgever aan dat hij uw arbeidscontract wil beëindigen. U mag echter bijna nooit ontslagen worden tijdens uw zwangerschap. Er geldt namelijk een ontslagverbod. Ook wegens bedrijfseconomische redenen mag u niet ontslagen worden. Wel mag uw werkgever ervoor kiezen om uw tijdelijke contract niet te verlengen. Aangezien ontslag wegens zwangerschap geen officiële ontslaggrond is zoals de bovenstaande redenen, mag dit echter niet worden gebruikt ontslagreden.

Ontslag door veelvuldig ziekteverzuim

Bij ontslag door veelvuldig ziekteverzuim gaat het niet om arbeidsongeschiktheid. Daarnaast betekent het ook niet dat je ontslagen kunt worden als je tien keer ziek bent geweest. Het moet namelijk echt invloed hebben op de bedrijfsvoering.

Ontslag door reorganisatie

Wanneer u ontslagen wordt ten gevolgen van een reorganisatie binnen het bedrijf waar u werkzaam bent, spreken we over ontslag door reorganisatie. We spreken over een reorganisatie wanneer er een doelbewuste en ingrijpende verandering binnen een organisatie plaatsvindt. Een voorbeeld van een reorganisatie is het verkleinen van de organisatie, of het anders inrichten van een organisatie. Een reorganisatie hoeft niet altijd te betekenen dat er werknemers ontslagen worden. Toch is de werkgever wel gerechtigd om werknemers te ontslaan tijdens een reorganisatie. De werkgevers dient zich in dit geval wel aan een aantal regels te houden. Raadpleeg ons artikel over reorganisatie en ontslag indien u meer informatie wilt over dit onderwerp.

Veelgestelde vragen