Buitengerechtelijke incassokosten: hoe zit dat?

Bij het indienen van een incasso-opdracht komen incassokosten kijken. Deze kosten heten ook wel buitengerechtelijke incassokosten. Je mag ze bij je klant in rekening brengen bovenop het factuurbedrag. De kosten zijn een vast percentage van je factuurbedrag.

Bereken je incassokosten

  • Gebruik onze gratis tool
  • Direct inzicht in je kosten

WIK-brief versturen

  • Stel direct online op
  • Voldoet aan Wet Incassokosten
  • Aangetekend mailen mogelijk
  • Voor btw-plichtig en niet-btw-plichtig

Verzekerd bij DAS?

Ben je bij ons verzekerd? Dan helpen wij je graag met het innen van je factuur

Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Buitengerechtelijke incassokosten: wat betekent het?

Buitengerechtelijk betekent niets anders dan 'buiten het gerechtelijke traject om': er komt geen rechter aan te pas. Buitengerechtelijke incassokosten zijn dus de incassokosten die je rekent voor het buitengerechtelijke incassotraject. Deze kosten komen voor rekening van je klant en komen bovenop het bedrag van je factuur. Voordat je een incasso indient, ben je wel verplicht om je klant over deze kosten te informeren. Dat doe je in een laatste aanmaning.

Buitengerechtelijke incassotraject: hoe werkt dat?

Een incassotraject bestaat uit maximaal 2 fasen: een buitengerechtelijk incassotraject zonder rechter, en een gerechtelijk incassotraject met rechter. Je begint een incassotraject altijd eerst zonder rechter. De meeste incasso’s worden in het buitengerechtelijke traject afgehandeld.
Als je besluit om een incasso-opdracht in te dienen, geef je je incasso uit handen aan een derde partij. Zij nemen het contact met je klant over en proberen ervoor te zorgen dat je klant alsnog je factuur betaalt. Vaak bellen ze je klant op en sturen ze je klant binnen korte tijd meerdere officiële berichten. Dat kan per post of per e-mail. Daar kan je klant op reageren en in overleg met jou en de derde partij kunnen jullie samen tot een oplossing komen. Lukt dat niet in dit buitengerechtelijke traject? Dan kun je ervoor kiezen om een gerechtelijk incassotraject te volgen en dus naar de rechter te gaan.

Ben je als ondernemer verzekerd via DAS en woont je klant in Nederland? Dan kunnen wij je helpen met je incasso.

Hoe bereken je buitengerechtelijke incassokosten?

Buitengerechtelijke incassokosten bereken je volgens de Wet Incassokosten. De minimale incassokosten zijn €40,- en de maximale € 6.775,-. Je berekent de incassokosten als vast percentage van je factuurbedrag, volgens een rekenmethode met zogenoemde staffels. Heb je daar hulp bij nodig? We helpen je graag met voorbeeldberekeningen. Je kunt ook onze rekentool gebruiken. Lees meer over incassokosten berekenen.

Ben je verzekerd bij DAS en heb je een vraag over buitengerechtelijke incassokosten?

Je kunt ons altijd even bellen voor advies, op telefoonnummer 088 3279 800. Of lees hier hoe je een incasso kunt indienen.

Lees verder