Er is een fout opgetreden in dit component.

Case:fraude door een online koper

Horecabedrijf De Gouden lepel* ontvangt regelmatig grote online bestellingen. Zo ook een paar weken geleden. Een ander bedrijf bestelt online servies en een groot aantal glazen. De Gouden lepel gaat prat op haar snelle levertijden en stuurt de bestelde goederen nog diezelfde dag naar de koper.

Tegenover de snelle levering door De Gouden lepel, staat een langzame betaling door de klant. Of zeg maar gerust: geen betaling. Als ook de aanbetaling onbetaald blijft, doet De Gouden lepel verder onderzoek. Wat blijkt: het bedrijf dat de bestelling heeft gedaan, blijkt niet te bestaan. Op het betreffende adres bevindt zich een leeg pand. De vogel is met servies en al gevlogen... Het is een domper in een tijd die financieel gezien toch al niet zo rooskleurig is.

Aangifte bij de politie
De Gouden lepel neemt contact op met de jurist die laatst ook geholpen heeft bij het innen van een aantal facturen. Uiteraard wil het horecabedrijf weten wat het kan doen om deze factuur alsnog betaald te krijgen.

Helaas is de situatie deze keer anders. De zoektocht naar het bedrijf dat de goederen heeft besteld, levert niets op. Bij de Kamer van Koophandel is het bedrijf niet bekend. Een ontzettend vervelende situatie voor De Gouden lepel. De jurist adviseert om aangifte te doen bij de politie. Als er meerdere aangiften binnenkomen, kan sprake zijn van oplichting of andere strafbare feiten. De politie kan dan een strafrechtelijk onderzoek beginnen. Ook adviseert de jurist om volgende keer vooraf informatie over nieuwe kopers op te vragen.


Check bij de Kamer van Koophandel

Elke onbetaalde factuur is er een te veel. Het is dubbel zuur als u aan iemand levert met wie u denkt echt zaken te doen en omzet te scoren. Voorkom deze situatie zoveel mogelijk. Controleer van tevoren de bedrijfsgegevens van uw koper. Dit doet u bij de Kamer van Koophandel. Daar kunt u bijvoorbeeld ook nakijken of een koper wel namens het betreffende bedrijf zaken mag doen.

Bedrijfsinformatie: weet met wie u zaken doet
Wilt u een compleet beeld van uw koper? Vraag dan een bedrijfsrapport over uw koper op. Zo krijgt u snel een betrouwbaar inzicht in het betaalgedrag en de kredietwaardigheid van nieuwe en bestaande klanten en leveranciers. Hiermee verkleint u het risico op oninbare vorderingen of ongedekte voorfinancieringen.

* De naam is gefingeerd.