blog

    Goed opgebouwd personeelsdossier blijft cruciaal bij disfunctioneren

    3 min leestijd11 jun 2020

    Een goed opgebouwd personeelsdossier is cruciaal bij het verbreken van een arbeidscontract op basis van disfunctioneren. Sinds de Wet werk en zekerheid toetsen rechters het dossier aan de hand van strikte criteria. Met de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020, krijgen rechters meer ruimte om een ontbindingsverzoek te beoordelen. Toch blijft een goed opgebouwd personeelsdossier belangrijk.

    Joyce Bender

    advocaat

    Bekijk meer

    De Wet arbeidsmarkt in balans maakt het mogelijk om meerdere redenen voor ontslag te combineren. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat er deels sprake is van disfunctioneren en deels van een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter kan dan toch voldoende reden zien voor ontslag. Het disfunctioneren moet wel nog steeds uit een personeelsdossier blijken. Als het er echt op aankomt, sta je met een goed personeelsdossier een stuk sterker. Houd er wel rekening mee dat de rechter een hogere transitievergoeding kan toekennen als een medewerker op basis van meerdere ontslaggronden wordt ontslagen.

    Formelere werkrelatie

    Uit een klein onderzoek van DAS onder mkb’ers blijkt, dat een groot aantal kleine ondernemers geen personeelsdossier bijhoudt. De meest genoemde reden daarvoor is dat het te veel werk is en niet nodig. Toch raad ik aan om dat wel te doen. Een vrij informele relatie wordt daarmee weliswaar een stuk formeler, maar dit heeft ook voordelen. Zowel de ondernemer als de werknemer kunnen zich gemakkelijker beroepen op vastgelegde afspraken.

    Hulp nodig?

    Wil je graag hulp bij het opstellen van een personeelsdossier? Download dan onze gratis checklist. In onze Documenten Selfservice vind je daarnaast meerdere handige brieven en documenten, bijvoorbeeld een voorbeeldbrief uitnodiging verbetertraject, als je een werknemer een waarschuwing wil geven of op non-actief wil stellen.

    Disclaimer

    Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

    advocaat

    Joyce Bender

    Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

    Meer artikelen van Joyce Bender

    Ook interessant voor je

    10 jaar Wet werk en zekerheid: wat is de impact voor werkgevers en werknemers
    25 jun 202525 min leestijd

    10 jaar Wet werk en zekerheid: wat is de impact voor werkgevers en werknemers

    De Wet werk en zekerheid bestaat 1 juli 2025 10 jaar. Welke impact heeft de wet gehad op het ontslagrecht en wat betekent dat voor werkgevers en werknemers? We bespreken of het ontslagrecht eerlijker, sneller en goedkoper is geworden en hoe dat voor werkgevers en werknemers uitpakt in de praktijk.

    
 Wettelijke vakantiedagen: wat zijn de plichten van werkgevers?
    04 jun 20253 min leestijd

    Wettelijke vakantiedagen: wat zijn de plichten van werkgevers?

    Nog maar een paar weken en dan is het al weer 1 juli. De datum waarop volgens sommige werkgevers de wettelijke vakantiedagen over 2024 automatisch vervallen. Maar is dat wel zo?

    Polarisatie op de werkvloer: wat kun je doen als werkgever?
    02 jun 20253 min leestijd

    Polarisatie op de werkvloer: wat kun je doen als werkgever?

    In onze huidige samenleving zien we steeds vaker polarisatie, en dit beperkt zich niet alleen tot de publieke sfeer. Ook op de werkvloer ontstaan spanningen door uiteenlopende meningen en overtuigingen. Dit kan leiden tot een verslechterde werksfeer, verminderde productiviteit, verzuim en zelfs ontslag. Wat kun je als werkgever doen tegen extreem gedrag?

    Item 1 - 3 uit 3