blog

Vier fouten die het meest gemaakt worden in een arbeidscontract op een rij

3 min leestijd01 mei 2024

Een werkgever sluit met werknemer een arbeidsovereenkomst voor de duur van iets meer dan zeven maanden. Daarin wordt een wettelijke proefperiode van drie maanden opgenomen. En, je raadt het al, de werkgever zegt op tijdens deze proeftijd. En dat kรกn en mรกg dus niet.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Een te lange proeftijd opnemen is รฉรฉn van de fouten die het meest voorkomen in een arbeidscontract.

Wat gaat er nog meer vaak fout? Vier belangrijke fouten op een rij.

๐Ÿ. ๐“๐ž ๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ž ๐ฉ๐ซ๐จ๐ž๐Ÿ๐ญ๐ข๐ฃ๐

In een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter mag je helemaal geen proeftijd overeenkomen. In een contract van langer dan zes en korter dan 24 maanden mag een proeftijd van รฉรฉn maand worden overeengekomen. Bij een looptijd van 24 maanden of meer mag twee maanden proeftijd worden overeengekomen. Neem je een te lange proeftijd op? Dan is deze nietig en kun je er als werkgever dus geen beroep op doen. Wel belangrijk om de cao te checken voor afwijkingen.

๐Ÿ. ๐•๐ž๐ซ๐ค๐ž๐ž๐ซ๐๐ž ๐จ๐ฉ๐ณ๐ž๐ ๐ญ๐ž๐ซ๐ฆ๐ข๐ฃ๐ง

De wettelijke opzegtermijn voor werknemers is รฉรฉn maand. Die van werkgevers is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en kan oplopen tot vier maanden. Een werkgever kan met een werknemer een langere opzegtermijn overeenkomen, maar dan wordt de opzegtermijn het dubbele van die van de werknemer. Dus twee maanden voor werknemer is vier maanden voor de werkgever. Drie maanden voor de werknemer is zes maanden voor de werkgever.

Verzuim je dat of zet je in je contract dat de opzegtermijn voor beiden drie maanden is, en de cao laat die uitzondering niet toe? Dan is die opzegtermijn niet geldig en kan de werknemer terugvallen op de wettelijke opzegtermijn van รฉรฉn maand. Ook hier is het weer belangrijk om de cao te checken, want er zijn afwijkingen mogelijk.

๐Ÿ‘. ๐†๐ž๐ž๐ง ๐ญ๐ฎ๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ฌ ๐จ๐ฉ๐ณ๐ž๐ ๐›๐ž๐๐ข๐ง๐ 

In een tijdelijk contract kan er voor worden gekozen wรฉl of geen tussentijds opzegbeding op te nemen. Vergeet je een tussentijdse opzegtermijn op te nemen? Dan kan de arbeidsovereenkomst ook niet tussentijds worden beรซindigd. Werknemers kunnen dan ook niet risicoloos een beรซindigingsovereenkomst tekenen, omdat UWV dit kan uitleggen als benadelingshanding. Gevolg: het contract moet worden uitgediend.

๐Ÿ’. ๐‚๐จ๐ง๐œ๐ฎ๐ซ๐ซ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐ž๐›๐ž๐๐ข๐ง๐ 

In een tijdelijk contract mag alleen maar een concurrentiebeding worden opgenomen als sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dat belang moet goed worden gemotiveerd door werkgevers. Vermeld je niet dat sprake is van een dergelijk belang en/of motiveer je dat niet? Dan is er geen (rechtsgeldig) concurrentiebeding. De lat voor werkgevers ligt hier erg hoog. En de regels worden waarschijnlijk met nieuwe wetgeving ook nog aangescherpt.

Duur leergeld

Terug naar de werkgever die een ongeldige proeftijd had opgenomen in het arbeidscontract en de werknemer ontsloeg Naast de ongeldige proeftijd had hij ook geen tussentijds opzegbeding opgenomen. Gevolg: de werkgever moet een vergoeding betalen bestaande uit het loon tot datum einde contract van bijna 16.000 euro, de transitievergoeding รฉn een kleine billijke vergoeding. Duur leergeld voor deze werkgever.

Opstellen arbeidsovereenkomst

Op onze site vind je meer informatie over het opstellen van een arbeidsovereenkomst.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?
12 jun 202420 min leestijd

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?

Welke ingrijpende maatregelen liggen er om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen? We bespreken het in een podcast.

1 van 3