blog

Verliefd op je collega, wat zijn de gevolgen?

3 min leestijd05 dec 2019

McDonald’s heeft een gedragscode waarin is opgenomen dat liefdesrelaties tussen managers en het personeel verboden is. Een topman van het concern moest gedwongen opstappen vanwege een relatie met een personeelslid. Afgelopen voorjaar was de geheime liefdesrelatie tussen twee hoge officieren van het Openbaar Ministerie onderwerp van gesprek. Liefdesrelaties op de werkvloer doen nogal eens wat stof opwaaien.

Mireille Detrixhe

Bekijk meer

Eigenlijk is het niet zo verrassend dat er relaties ontstaan op de werkvloer. Tenslotte breng je vaak meer tijd door op je werk dan ergens anders. Dus de kans dat je jouw grote liefde op je werk ontmoet, is groter dan dat je iemand op straat tegenkomt.

Ik kan me situaties voorstellen waarbij dat niet handig is, bijvoorbeeld als jij een relatie krijgt met je leidinggevende. Maar mag een werkgever alle relaties verbieden? Ik vroeg dat aan Pascal Besselink, één van onze arbeidsrechtjuristen.

Pascal, vertel eens? Mag een werkgever sowieso relaties verbieden of moet er wel een zekere mate van redelijkheid zijn?

Pascal: “In de wet is niets bepaald over (het verbieden van) relaties op het werk. Dat wil niet zeggen dat bedrijven geen regels mogen opstellen over dit onderwerp. Dit kan dan in een (arbeids)reglement of gedragscode. Stel je als werkgever zo'n reglement of code op, dan moet je dat wel consequent toepassen en niet handelen op basis van willekeur. De werkgever kan niet verbieden dat er relaties tussen collega's worden aangegaan. Een algemeen verbod is dus niet toegestaan. Wel kan een werkgever in een code of reglement opnemen dat werknemers die een affectieve relatie met elkaar aangaan (of al hadden voordat een van de twee in dienst trad) dit aan de werkgever melden. Ook mag een werkgever regels opstellen die belangenverstrengeling of ongewenste situaties op de werkvloer voorkomen. Van belang is dat de regels bij de werknemers bekend zijn, zodat zij ook weten wat wel en niet is toegestaan.

Mag je hiervoor ontslagen worden? Hoe zit het dan met ontslagvergoedingen?

Pascal: “Als de duidelijk opgestelde regels worden overtreden zou dit in bepaalde situaties wel tot ontslag van een of beide werknemer(s) kunnen leiden. Het is dan vervolgens afhankelijk van de mate van overtreden van de regel(s) en of die regel(s) redelijk waren, of en zo ja, welke ontslagvergoeding dan eventueel aan dit ontslag wordt verbonden.”

Een liefdesrelatie op de werkvloer kan dus gevolgen hebben als er sprake is van een gezagsverhouding en of daarbij regels zijn overtreden. Gelukkig is een algeheel verbod tot het aangaan van relaties op de werkvloer verboden.

Mireille Detrixhe

DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

Meer artikelen van Mireille Detrixhe

Ook interessant voor je

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

Vaak te laat komen kan je je baan kosten
28 dec 20233 min leestijd

Vaak te laat komen kan je je baan kosten

Vaak of structureel te laat op het werk komen, kan arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Je leest hier welke.

1 van 3