Scheidingsprocedure

Als je gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Met heldere afspraken kunnen jij en je ex-partner al veel oplossen. Ontdek hoe je jouw scheidingsprocedure stap voor stap in de goede banen leidt.

Een stappenplan voor jouw scheidingsprocedure


Stap 1: kies de juiste hulp

Een scheiding moet altijd door een advocaat bij de rechtbank worden aangevraagd. Als je zonder veel emotie uit elkaar gaat, kunnen jullie zelf een scheidingsconvenant opstellen en een advocaat inschakelen om de scheiding aan te vragen.

Je kunt tegenwoordig ook online scheiden. Vaak komt er bij een scheiding echter veel emotie, onbegrip en wantrouwen kijken. Dan is het verstandig om hulp van een mediator (scheidingsspecialist) of advocaat in te schakelen.

Mediation

Gaat de communicatie tussen jou en jouw (ex-) partner moeizaam, maar wil je toch in goede harmonie uit elkaar, omdat je bijvoorbeeld kinderen hebt? Dan kan een mediator helpen om in goed overleg afspraken te maken.

Advocaat

Lukt het niet om samen de scheiding te regelen of spelen er grote financiële belangen? Dan is het verstandig dat jij en je partner allebei een eigen advocaat in handen nemen.

Ontdek wat de verschillen zijn tussen een mediator en een advocaat.

Stap 2: maak afspraken

Jij en jouw ex-partner maken afspraken: hoe verdelen jullie de bezittingen en de schulden, wie gaat voor de kinderen zorgen en hoe regel je het financieel? Een scheiding wordt altijd uitgesproken door een rechter, dus hoe meer je samen vastlegt voordat je naar de rechter gaat, hoe sneller de uitspraak volgt. De afspraken leg je vast in een scheidingsconvenant. Belangrijke punten waarover je afspraken moet maken zijn bijvoorbeeld:

  • de woning;
  • het pensioen;
  • de kinderen en alimentatie;
  • de verdeling van de spullen;
  • eventuele schulden.

Kinderen?

Als je uit elkaar gaat, dan is de zorg voor je kinderen een van de belangrijkste zaken die je regelt. De afspraken over je kinderen leg je vast in een ouderschapsplan. hier beschrijf je de omgangsregeling en de afspraken over kinderalimentatie. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het echtscheidingsconvenant.

Stap 3: vraag de scheiding aan

Het aanvragen van een scheiding bij de rechtbank wordt ook wel “een verzoek om echtscheiding” genoemd. De advocaat dient het scheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan in bij de rechter. Als je een mediator hebt, regelt die dit zelf met een advocaat. Je kunt op 2 manieren een scheiding aanvragen:

  1. Samen met je ex-partner Heb je samen met je ex-partner afspraken gemaakt? Dan kun je samen één advocaat inschakelen (of door je mediator laten inschakelen). De advocaat vraagt dan een scheiding aan op gemeenschappelijk verzoek.
  2. Zonder je ex-partner Is jouw ex-partner het niet eens met de scheiding of lukt het jullie niet afspraken te maken? Dan kan jouw advocaat op jouw initiatief een scheiding aanvragen. De advocaat zal dan een eenzijdig verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Het verzoekschrift wordt via een deurwaarder aan je ex-partner afgegeven. Die heeft dan 6 weken de tijd om uitstel te vragen of een verweerschrift in te dienen. Daarna vindt een zitting plaats waarbij beide partijen worden gehoord.

Stap 4: maak de scheiding definitief

Na de scheidingsaanvraag bij de rechtbank, doet de rechter uitspraak. De scheiding is officieel zodra de advocaat de uitspraak van de rechter heeft laten registreren door een ambtenaar van de gemeente waar je bent getrouwd. Dit moet binnen 6 maanden na de uitspraak gebeurd zijn. Scheid je van tafel en bed? Dan is de scheiding pas officieel nadat deze is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank.


Veelgestelde vragen

De beëindiging van een geregistreerd partnerschap verloopt hetzelfde als de beëindiging van een huwelijk. Je kunt een rechter verzoeken een geregistreerd partnerschap te beëindigen. Een geregistreerd partnerschap kan ook buiten de rechter om eindigen als beide partijen het met elkaar eens zijn.




Hoe kunnen wij je helpen?

Online scheiden via Uitelkaar.nl

  • Zelf online aan je scheiding werken
  • In eigen tijd en tempo
  • Persoonlijke ondersteuning
  • Voldoet aan alle juridische eisen
  • Voor een vaste prijs
  • Gratis proefaccount
Vanaf575,-
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.