blog

    Oproepkrachten: beter beschermd door meer rechten

    2 min leestijd01 mrt 2020

    Van oproepkrachten wordt vaak verwacht dat ze continu beschikbaar zijn. Zodra er werk is, worden ze opgeroepen. Vaak zonder dat precies duidelijk is hoeveel uren ze kunnen maken. Herkenbaar voor jou als oproepkracht? Vanaf 1 januari 2020 is je positie veranderd en heb je meer rechten, omdat de overheid de oproepkrachten beter wil beschermen.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Nu wil je natuurlijk weten om welke rechten het gaat. Ik zet ze voor je op een rij:

    •Je werkgever moet jou minimaal vier dagen van tevoren doorgeven dat je moet komen werken, wanneer en voor hoeveel uren. In de cao kan hiervan worden afgeweken. In dat geval geldt een minimale oproeptermijn van één dag;

    •Doet je werkgever dat niet op tijd? Dan hoef je geen gehoor te geven aan de oproep;

    •Na 12 maanden moet je werkgever je een overeenkomst met een vast aantal uren bieden. Dat moet minimaal het gemiddeld aantal uren zijn van de afgelopen 12 maanden. Dit houdt in dat je werkgever jou vóór 1 februari 2020 een vaste arbeidsomvang moest aanbieden als je op 1 januari 2020 langer dan een jaar als oproepkracht hebt gewerkt.

    •Je mag er wel zelf voor kiezen om als oproepkracht te blijven werken. Ook in de volgende situaties heb je recht op een aanbod waarbij je recht krijgt op een vast aantal uren:

    •Als jouw werkgever je na een oproepcontract van een jaar binnen 6 maanden opnieuw in dienst neemt;

    •Als je binnen 6 maanden bij een werkgever werkt die geldt als opvolgend werkgever. Bijvoorbeeld als je via een uitzendbureau bij een bedrijf werkte en dit bedrijf jou nu in dienst wil nemen.

    Voordelen voor oproepkracht

    Als oproepkracht weet je voortaan eerder wanneer je moet werken en voor hoeveel uur. Zo kun je beter plannen en krijg je meer financiële zekerheid. Na een jaar heb je recht op een vast aantal uren.

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Werken in de hitte: dit moet je weten
    01 jul 20253 min leestijd

    Werken in de hitte: dit moet je weten

    Hoewel de wet niet precies voorschrijft wanneer het te warm is om te werken, hebben werknemers wel degelijk rechten. Wat moeten werkgevers regelen bij werken in de hitte?

    Werknemers moeten zelf oplossing zoeken bij NS-staking
    05 jun 20252 min leestijd

    Werknemers moeten zelf oplossing zoeken bij NS-staking

    Hoe los je het op met je werkgever als je door staking van Openbaar Vervoer niet naar je werk kunt? En kost je dat dan een vrije dag?

    Werkgever kan vasten niet verbieden
    03 mrt 20253 min leestijd

    Werkgever kan vasten niet verbieden

    Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten.

    Item 1 - 3 uit 3