Zwembadmonteur gaat kopje onder in gevecht om concurrentiebeding

Het bedrijf van Carl* verzorgt onderhoud aan zwembaden, veelal van rijke particulieren. Freek*, een van zijn monteurs, neemt ontslag. Carl vindt het jammer, maar heeft gelukkig een concurrentiebeding opgenomen in het tijdelijk contract van Freek zodat hij geen bedrijfsgevoelige informatie kan delen met een concurrent. Freek vecht het concurrentiebeding aan.

Carl ligt er wakker van. Freek onderhoudt alle contacten met zijn klanten en komt daar regelmatig over de vloer. Wat als Freek al zijn klanten meeneemt naar zijn volgende baan? Dat zou het einde van zijn bedrijf betekenen. Bezorgd neemt Carl contact met ons op. Een collega pakt de zaak voortvarend op.

Zwaarwegende bedrijfsbelangen

Hij spreekt met Carl af om de situatie door te nemen en het contract te bekijken. Sinds de Wet werk en zekerheid is het niet langer mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in een tijdelijk arbeidscontract. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is dit nog wel mogelijk. Volgens mijn collega geldt dat voor Carl, omdat er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Naar de rechter

Freek ziet dat heel anders en stapt naar de rechter. Mijn collega bepleit dat het voor Carl van levensbelang is dat dit beding in stand blijft en Freek niet mag overstappen naar een rechtstreekse concurrent. Freek heeft namelijk veel kennis van de producten en klanten van de onderneming zoals informatie over prijzen, bedrijfsstrategie, klanten, leveranciers en werkwijzen die bepalend zijn voor het succes.

Motiveren

De rechter vindt dat mijn collega de belangen van Carl goed motiveert en begrijpt waarom het noodzakelijk is om het concurrentiebeding op te nemen. Als de kennis van Freek in handen komt van de concurrent kan dat grote schade opleveren voor Carl. De rechter vindt dat mijn collega gelijk heeft. Het beding blijft in stand. Carl is ontzettend opgelucht en weet zijn hoofd boven water te houden in de strijd om het concurrentiebeding.

Gratis actuele en relevante juridische informatie

Blijf op de hoogte!

Ontvang per e-mail de maandelijkse nieuwsbrief DAS Update en periodieke e-mailingen met juridische tips, nieuws en oplossingen van DAS.

Nu aanmelden