Tips van de redactie

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli: hoe zit dat?
Vanaf 1 juli aanstaande moet er in elke woning op elke verdieping een rookmelder aanwezig zijn. Schaf ze dus snel aan, als je dat nog niet hebt gedaan.
Checklist burenoverlast
Heb jij overlast van je buren? 5 tips om een burenruzie te voorkomen.
Checklist burenoverlast
Heb jij overlast van je buren? 5 tips om een burenruzie te voorkomen.Alle artikelen
7 resultaten

Hoe voorkom je een geschil met aannemer?
Wil je een aannemer inschakelen om je huis te verbouwen? Dan is een goede voorbereiding belangrijk om conflicten te voorkomen. Waar moet je op letten? Christa Verploeg, jurist bij DAS en André Kars, bouwadviseur bij Hart voor je huis, geven tips in deze podcast.
Bonje met de buren? Beluister hier je rechten en los het op.
Harde wind kan al een reden zijn voor burenoverlast door overhangende takken. Als dan ook nog de hond van je buren begint te blaffen, is het einde zoek. Laat liever de wind waaien, dan een burenruzie oplaaien. Voorkom nare burenruzies door samen de regels na te leven en tot een oplossing te komen. Jurist en mediator Christa Verploeg legt je uit wat je rechten (en plichten) zijn. Beluister het hier.
Aannemer inschakelen. Wat komt daar allemaal bij kijken?
Wil je een aannemer inschakelen om je huis te verbouwen of te renoveren? Dan is het belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken en deze schriftelijk vast te leggen. Een verbouwing is namelijk veel werk en kan veel stress met zich meebrengen. Duidelijke afspraken met je aannemer kunnen gedoe voorkomen. Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een aannemingsovereenkomst. Wil je weten welke afspraken je vast moet leggen?
Wat als mijn verhuurder de huurprijs wil verhogen?
Jouw verhuurder mag één keer per jaar de huur verhogen. Huur je een woning in de sociale sector, dan wordt de huurverhoging wordt dan deels bepaald door de hoogte van jouw inkomen. Huur je in de vrije sector dan is er geen maximum aan de huurverhoging. Je verhuurder moet zich verder aan een paar regels houden. Wil je weten wat die regels zijn en hoe je bezwaar kunt maken? Je hoort het hier.
Een schutting boom of struik wil plaatsen zonder burenruzie?
Door te weten wat de regels zijn over het plaatsen van een schutting of een heg voorkom je vaak een hoop gedoe. Een belangrijke regel is dat als de heg of schutting precies op de erfgrens staat, je hier samen met je buren voor verantwoordelijk bent. Het is namelijk jullie gezamenlijke eigendom. Wil je weten wat je kunt doen als je er samen niet uitkomt? Beluister dan wat jurist Christa heeft te vertellen.
Wat als ik last heb van overhangende takken van de buren?
Bomen van de buren kúnnen voor een hoop overlast zorgen en helaas soms zelfs tot nare ruzies. Daarom is het goed om te weten dat er een paar regels gelden als je last hebt van bomen, struiken, overhangende takken of zelfs wortels van de buren. Je mag overhangende takken namelijk niet zomaar zelf snoeien, ook al lijkt dat het meest logische. Wat kun je nog meer doen? Jurist Christa legt het je uit.
Andere thema's