Soorten ontslag

Een ontslag brengt vaak een hoop onzekerheid met zich mee. Daarom is het belangrijk om te weten wat je rechten precies zijn. Dit verschilt echter per situatie. Op deze pagina lees je alles over verschillende soorten ontslag.

Wat je allemaal wilt weten over de verschillende soorten ontslag

Zelf ontslag nemen

Wil je zelf ontslag nemen? Zoek dan eerst uit of en hoe je jouw contract kunt opzeggen. Dit staat waarschijnlijk in je arbeidsovereenkomst.

Als je zelf ontslag neemt, heb je meestal geen recht op een WW-uitkering. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor je werkloosheid. Je kunt wel andere afspraken maken met je werkgever over een eventuele vergoeding. Deze afspraken leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.

Ontslag op staande voet

Als je op staande voet ontslagen wordt, eindigt je contract per direct. Er moet dan altijd sprake zijn van een dringende reden, zoals diefstal. Je kunt ook zelf op staande voet ontslag nemen.

Ontslag op staande voet heeft altijd gevolgen voor je salaris, opzegtermijn, WW-uitkering en transitievergoeding. Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij een ontslagjurist.

Ontslag in proeftijd

Je kunt ook ontslagen worden in je proeftijd. Als er in je arbeidsovereenkomst inderdaad een proeftijd is overeengekomen, kun je daar helaas niet zo veel tegenin brengen. Er moet echter wel een goede reden zijn voor je ontslag. Als dit niet zo is, mag je de beslissing aanvechten.

Met wederzijds goedvinden

Bij ontslag met wederzijds goedvinden zijn jij en je werkgever het samen eens over het ontslag. In beginsel heb je dan alsnog recht op een WW-uitkering - mits het ontslag op initiatief van je werkgever is, aan jou niks te verwijten is, en jullie de (fictieve) opzegtermijn in acht nemen. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Je hebt niet automatisch recht op een ontslagvergoeding. Het is echter wel gebruikelijk om hier iets over af te spreken.

Ontslag met instemming

Je kunt ook ontslagen worden met instemming. Je werkgever vraagt je dan om in te stemmen met de opzegging van je arbeidsovereenkomst. Het verschil met ontslag met wederzijds goedvinden is dat er bij een ontslag met instemming een geldige ontslaggrond moet zijn. Daarnaast heb je bij ontslag met instemming ook altijd recht op een transitievergoeding.

Collectief ontslag

Als er binnen jouw organisatie meerdere werknemers tegelijk ontslagen worden, kan er sprake zijn van een collectief ontslag. Dit mag alleen onder speciale voorwaarden. Zo moet je werkgever genoodzaakt zijn mensen te ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen; moeten er meer dan 20 werknemers ontslagen worden in een periode van 3 maanden; en moeten alle ontslagen binnen hetzelfde district van het UWV WERKbedrijf vallen. Bij een collectief ontslag stellen werkgevers meestal een sociaal plan op. Hier wordt (o.a.) de hoogte van de ontslagvergoeding in vastgesteld. Over dit bedrag mag je onderhandelen.

Juridische hulp nodig?

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies over jouw situatie? Onze ontslagjuristen staan voor je klaar. Neem vandaag nog contact op of maak gebruik van onze On Demand oplossingen aan.

Hoe kunnen wij je helpen?

Vraag

Ben je bij ons verzekerd?

Direct bij DAS of via een van onze partners.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.