Wat u allemaal moet weten over vaststellingsovereenskomsten
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
In een vaststellingsovereenkomst worden de voorwaarden waaronder het contract wordt beëindigd vastgesteld. Denk hierbij aan een eventuele ontslagvergoeding en einddatum van het arbeidscontract. Aangezien het contract wordt beëindigd, wordt er ook wel eens gesproken van een beëindigingsovereenkomst. Lees meer over het verschil tussen een vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst.
Er zijn verschillende redenen waarom uw werkgever het dienstverband wenst te beëindigen. Er is wellicht sprake van een verstoorde arbeidsrelatie of er vind een reorganisatie plaats. Als u en uw werkgever het eens zijn over het einde van uw arbeidsovereenkomst, kan er een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld. Lees meer over wat een vaststellingsovereenkomst is.
Wat houdt het in?
Veel mensen vragen zich af wat er precies vermeld staat in deze overeenkomst. Enkele belangrijke onderdelen die er in ieder geval in moeten staan zijn de einddatum van de arbeidsovereenkomst en de einddatum. Deze onderdelen zijn namelijk naast enkele andere belangrijk om in aanmerking te komen voor een ww-uitkering. Daarnaast zijn er nog andere afspraken die verwerkt kunnen worden in de vaststellingsovereenkomst. Denk aan de afspraken die u maakt omtrent een eventuele ontslagvergoeding. Heeft u namelijk recht op een transitievergoeding en WW bij een vaststellingsovereenkomst?
Daarnaast is het belangrijk om te weten wat uw rechten zijn met betrekking tot bijvoorbeeld uw wettelijke bedenktijd en regels omtrent het ontbinden van een vaststellingsovereenkomst. Het is belangrijk om te weten dat u een voorstel tot beëindiging nooit hoeft te accepteren. U kunt hiertoe niet verplicht worden. Beide partijen moeten volledig eens zijn met de afspraken.
Vaststellingsovereenkomst beoordelen
Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dan is het belangrijk om precies te weten wat u wel en juist niet moet doen. Zo krijgt u de beste voorwaarden en verspilt u geen belangrijke rechten. Wij geven u graag tips voor het beoordelen van een vaststellingsovereenkomst. Zet bijvoorbeeld nooit meteen uw handtekening en controleer het contract goed zodat alle belangrijke onderdelen erin verwerkt zijn.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte of zwangerschap
Regelmatig komt het voor dat werkgevers een arbeidscontract willen beëindigen vanwege ziekte. Hun voorkeur gaat dan uit voor een vaststellingsovereenkomst. Het is echter voor u als werknemer niet altijd voordelig om een vaststellingsovereenkomst bij ziekte te tekenen. Lees daarom eerst alles over uw rechten en de gevolgen.
Juridische hulp nodig?
Een ontslagprocedure kan ingewikkeld zijn. Er komen vaak verhitte emoties bij kijken, waardoor het lastig kan zijn om beslissingen te maken die voor u het beste zijn. Het advies is daarom altijd om juridische hulp in te schakelen. Een juridische adviseur kan u helpen bij het nemen van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen over een hogere transitievergoeding.
Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Wij bieden verschillende On Demand oplossingen aan.