Wat is een omgevingsvergunning?
U kunt niet zomaar alles (ver)bouwen of slopen wat u wilt. Er zijn diverse wettelijke regels opgesteld om ervoor te zorgen dat er geen gevaar of ongemak ontstaat voor de bewoners, gebruikers en omgeving. Voordat u aan de slag gaat is het daarom belangrijk om te controleren of u voldoet aan deze regels en of u toestemming moet krijgen om de plannen door te voeren. Het Omgevingsloket online kan u bij de controle helpen, maar u kunt ook terecht bij de gemeente. Het is altijd beter eerst de vergunningplicht te controleren, om te voorkomen dat u eenmaal gebouwde bouwwerken weer dient af te breken.
Als u een vergunning nodig heeft, moet u een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Hiermee krijgt u toestemming om de opgegeven plannen voor bouw, verbouw of sloop uit te voeren. Er zijn ook genoeg situaties waarbij u vergunningsvrij kunt bouwen en geen toestemming hoeft te vragen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een dakkapel aan de achterzijde van uw huis wilt plaatsen.
Verschil bouwvergunning en omgevingsvergunning
Er waren eerst in totaal ongeveer 25 verschillende soorten vergunning. Om dit eenvoudiger te maken zijn deze in 2010 samengevoegd tot één, genaamd de omgevingsvergunning. Als iemand spreekt over een bouwvergunning, hebben ze het dus eigenlijk over een omgevingsvergunning. Onder de aankomende Omgevingswet (ingang vermoedelijk per 1 januari 2022) blijft u een ‘omgevingsvergunning’ aanvragen, hoewel het systeem van de wet zal wijzigen.
Omgevingsvergunning nodig
Maar wanneer heeft u precies een omgevingsvergunning nodig? Hier zijn vele verschillende regels voor opgesteld. Zo moet u rekening houden de erfafscheiding, het burenrecht, de plaats waar u gaat bouwen en wat u precies gaat bouwen. Als u gaat slopen heeft u als particulier niet snel een vergunning nodig. Uiteraard dient u wel op te letten of u bijvoorbeeld asbesthoudende materialen kunt afvoeren. Wel als u sloopwerkzaamheden bij een beschermd monument gaat uitvoeren. Voor bouw en verbouwingen zijn vaak wel vergunningen nodig afhankelijk van wat uw plannen zijn. Er zijn bijvoorbeeld algemene regels voor het bouwen op de erfgrens of voor het bouwen van een uitbouw. Lees ook meer over of u een bouwvergunning nodig heeft of niet.
Bezwaar indienen omgevingsvergunning van de buren
Na het verlenen van de omgevingsvergunning hebben buren of andere belangstellende zes weken de tijd om een bezwaar in te dienen. Hebben uw buren een vergunning aangevraagd, maar bent u het niet eens met de bouwplannen? Als u een gegronde reden heeft, kunt u een bezwaar maken. De gemeente bepaald vervolgens of vergunning alsnog ingetrokken moet worden. In alle gevallen geldt dat als u bezwaar heeft tegen een bouwplan van uw buren, u naast het instellen van bezwaar kunt proberen samen tot een oplossing te komen. Ga dus in gesprek met uw buren. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons stappenplan voor het maken van bezwaar tegen de bouwplannen van de buren.