blog

Quarantaine en ziekteverzuim: dilemma voor werkgevers en werknemers

3 min leestijd19 feb 2022

Bij Vakbond FNV komen er meldingen binnen van werknemers die door hun werkgever gevraagd worden te komen werken terwijl ze in quarantaine moeten of ze vragen om vakantiedagen in te leveren. Maar mag dat eigenlijk wel?

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Ook bij DAS komen er vragen binnen die gerelateerd zijn aan quarantainevraagstukken. Bijvoorbeeld over loondoorbetaling tijdens quarantaine. Je ziet dat veel werkgevers kampen met een dilemma. Veel werknemers melden zich ziek doordat zij een coronabesmetting hebben opgelopen of in quarantaine moeten omdat zij in contact zijn geweest met iemand die corona had. Bedrijven zitten daardoor met personeelstekorten. Op zich begrijpelijk dat werkgevers proberen hun medewerkers naar het werk te laten komen, maar of het verstandig is, is de vraag.

Advies geldt ook voor werkgevers

Werknemers hoeven geen gehoor te geven aan de oproep van hun werkgever. Bij een besmetting of nauw contact met een besmet persoon blijft het advies om in quarantaine te gaan. Daar moeten werkgevers zich ook aan houden.

Onlangs zijn de quarantaineregels veranderd voor mensen die recent corona hebben gehad of zijn geboosterd. En dat levert weer een nieuw dilemma op: je werkgever mag wel vragen naar je vaccinatie-status, maar je hoeft er niet op te antwoorden. Als jij dus in quarantaine moet en je werkgever zegt dat dat niet hoeft als je geboosterd bent, krijg je dus mogelijk een ongemakkelijke situatie. Je hoeft immers niet uit te leggen waarom je wel in quarantaine moet, maar dat is dan wel lastig.

Risico’s voor werkgevers

Mensen toch naar het werk laten komen terwijl ze besmet zijn of in quarantaine moeten, kan een risico zijn voor werkgevers. Zeker wanneer ze een besmette werknemer laten werken, kan dat leiden tot meer besmettingen en een nog groter ziekteverzuim. In het ergste geval kan een werkgever aansprakelijk gesteld worden als een medewerker langdurig ziek wordt door een coronabesmetting en kan aantonen dat de besmetting plaatsvond op de werkvloer.

Vakantiedagen inleveren

Sommige werkgevers vragen hun werknemers om vakantiedagen op te nemen tijdens hun quarantaine. Maar het inleveren van vakantiedagen kan alleen met instemming van de werknemer. Dat is wettelijk zo bepaald.

Loon doorbetalen

Ook voor loondoorbetaling tijdens quarantaine geldt dat werkgevers alle dagen moeten doorbetalen. Ook hier mag een werkgever niet eenzijdig bepalen om bijvoorbeeld maar 70 procent van het loon uit te betalen. Dit mag wel als daar onderling een afspraak over gemaakt wordt om het leed te delen. Ik kan mij ook voorstellen dat je als werknemer coulant wil zijn met je werkgever, maar een werkgever mag dit niet eenzijdig bepalen.

Met de nieuwe quarantaineregels kom je in de situatie dat het niet nodig was geweest om in quarantaine te gaan als je de booster had gehaald. Ik kan mij voorstellen dat een werkgever het dan vervelend vindt als je daarom toch een aantal dagen niet kunt werken. Ik verwacht dat dit wel tot discussie op de werkvloer zal leiden.

Pijn delen

De hele situatie treft werkgevers en werknemers. Ik kan mij voorstellen dat werkgevers samen met hun werknemers willen kijken naar een oplossing. Beiden kunnen kijken naar oplossingen om de ‘pijn te delen’. Bijvoorbeeld dat een werknemer gedeeltelijk toch vakantiedagen opneemt. Maar dat kan alleen in onderling overleg. Een werkgever kan dat niet eenzijdig bepalen.

Pascal was bij EenVandaag op Radio NPO1 over dit onderwerp te horen en op de site van Hart van Nederland beantwoordde hij vragen hierover.advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?
21 feb 20243 min leestijd

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?

De werkgever stelt de vakantie van de werknemer vast overeenkomstig de wensen van de werknemer. Zo staat het in de wet. Maar dat geldt niet als de vaststelling van de vakantie in de cao is opgenomen.

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?
08 feb 20244 min leestijd

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?

Arbeidsongeschiktheid door risicovolle hobby's zoals wintersport: heb je dan nog recht op loon?

Langdurige arbeidsongeschiktheid leidt tot minder kans op terugkeer
25 jan 20243 min leestijd

Langdurige arbeidsongeschiktheid leidt tot minder kans op terugkeer

Langdurige arbeidsongeschiktheid heeft een eigen dynamiek die vaak anders is dan bij kortdurend verzuim en kent ook vele verschillende conflicten. Hoe pak je het samen als werknemer en werkgever goed aan?

1 van 3