blog

Slapende dienstverbanden wakker geschud

4 min leestijd12 mrt 2019

Het ‘slapende dienstverband’. Het was een nieuw fenomeen met de komst van de Wet werk en zekerheid. Met het wetsvoorstel ‘Maatregelen met betrekking tot de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid’ hoort het slapende dienstverband binnenkort hopelijk tot het verleden. Het wetsvoorstel is nu namelijk ook door de Eerste Kamer aangenomen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Werkgevers besloten veelvuldig om de arbeidsovereenkomsten met werknemers die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt waren, in stand te houden. De reden: het was simpelweg te duur om die werknemers te ontslaan. Na twee jaar hebben ze namelijk recht op een transitievergoeding als ze worden ontslagen. In dienst houden was vaker een goedkopere oplossing, omdat een werkgever de arbeidsongeschikte werknemer na twee jaar geen loon meer hoeft te betalen. Het enige risico dat er aan kleefde, was dat de werknemer zich op een bepaald moment weer beter kon melden en dus weer aan het werk gezet moest worden. Veel werkgevers namen dat voor lief.

Compensatie

Om de slapende dienstverbanden uit te bannen, heeft de regering besloten dat werkgevers gecompenseerd gaan worden. Daarvoor heeft zij het wetsvoorstel gedaan. Ze wil daarmee tegemoet komen aan de zorgen van werkgevers over de hoge kosten die ze moeten maken als zij een arbeidsongeschikte medewerker na twee jaar ontslaan. In het voorstel wordt een vergoedingsregeling voor werkgevers van langdurig arbeidsongeschikte werknemers voorgesteld.

Terugwerkende kracht

Werkgevers kunnen voortaan de betaalde transitievergoedingen aan langdurig arbeidsongeschikte werknemers terugvragen bij het UWV. Zij moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De wet gaat met terugwerkende kracht gelden: namelijk vanaf 1 juli 2015. Een mooi voorstel, dat voor zowel werkgevers als werknemers ‘vriendelijk’ is.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

1 van 3