blog

Werknemer ziek door ongeval: vorder loonschade

3 min leestijd22 nov 2019

Je werknemer raakt betrokken bij een ongeval en loopt daarbij letsel op. Erg vervelend als hij daardoor maanden niet kan werken. Voor je werknemer maar ook voor jou als werkgever. Naast de schade die je werknemer lijdt, heb je als werkgever zelf financiële schade. Je moet namelijk het loon van je arbeidsongeschikte werknemer doorbetalen. Je bent wettelijk verplicht om twee jaar lang minimaal zeventig procent van het loon van de arbeidsongeschikte werknemer door te betalen. Daarnaast moet je als werkgever ook nog vaak een aanvulling op het loon betalen op grond van een cao of individuele arbeidsovereenkomst. Dat kan flink in de papieren lopen. Vaak duizenden euro’s. Ik merk dat veel werkgevers niet weten dat je die kosten vaak kunt verhalen op een aansprakelijke partij.

Arthur van Eelen

jurist

Bekijk meer

Als jouw werknemer door toedoen van een ander arbeidsongeschikt raakt, kun je gebruikmaken van je regresrecht. Dat houdt in dat je de veroorzaker aansprakelijk kunt stellen voor de loonschade, re-integratiekosten en andere kosten die je maakt voor jouw arbeidsongeschikte werknemer. Het gebeurt regelmatig dat een werknemer die arbeidsongeschikt is, ons belt met de vraag of er iets aan te doen is. Zij voelen zich vaak schuldig. Gek genoeg komt dus niet altijd de werkgever zelf met die vraag en neemt de arbeidsongeschikte werknemer soms zelf het initiatief.

Re-integreren

In veel gevallen heb je als werkgever de plicht om ervoor te zorgen dat je arbeidsongeschikte werknemer weer aan het werk komt. De kosten die je daarvoor moet maken, kunnen ook worden verhaald op de veroorzaker van het ongeluk. Er wordt altijd beoordeeld of de kosten die zijn vastgesteld redelijk zijn. Het kan bijvoorbeeld helpen om de arbeidsongeschikte werknemer een duur medisch traject te laten doorlopen om hem zo snel mogelijk te laten herstellen. Zijn deze kosten dan redelijk? Als het zijn herstel bevordert, zou ik zeggen van wel. Maar daar kan wel een discussie over ontstaan met de aansprakelijke partij.

Op orde

Belangrijk is in ieder geval dat je ervoor zorgt dat je het dossier van je werknemer op orde hebt. Verzamel de medische gegevens van jouw werknemer, loonstroken en berichten van de arbodienst. Je werknemer moet wel een machtiging afgeven voor inzage in zijn medische gegevens. Die mag je namelijk niet zomaar inzien.

jurist

Arthur van Eelen

Heb je letselschade? Dan kan ik je helpen. Als senior letselschadejurist bij DAS Letselschadehulp help ik al vele jaren slachtoffers om hun schade te verhalen. #breakintro# Bijvoorbeeld na een aanrijding, bedrijfsongeval of m...

Meer artikelen van Arthur van Eelen

Ook interessant voor je

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?
12 jun 202420 min leestijd

Gaan werkgevers betalen voor beroep op concurrentiebeding?

Welke ingrijpende maatregelen liggen er om het concurrentiebeding drastisch te wijzigen? We bespreken het in een podcast.

Vier fouten die het meest gemaakt worden in een arbeidscontract op een rij
01 mei 20243 min leestijd

Vier fouten die het meest gemaakt worden in een arbeidscontract op een rij

Voorkom fouten in een arbeidscontract door te weten wat er vaak mis gaat.

1 van 3