blog

Zieke oproepkracht: hoe zit het met loon doorbetalen?

4 min leestijd09 sep 2019

Terrassen vol met mensen die roepen om een drankje. Als de zon schijnt zit je terras bomvol en als het met bakken uit de hemel komt, staar je vanachter het glas naar een leeg en somber uitziend terras. Veranderende weersomstandigheden, maken dat je flexibel personeel moet kunnen inzetten. Werken met oproepkrachten is een uitkomst. Maar wat als je oproepkracht ziek is? Ben je dan verplicht om het loon door te betalen en kun je die kosten dan terugkrijgen?

Woordvoering

Advocaat

Uren

Het hangt af van wat voor soort oproepcontract je hebt afgesloten, maar in de meeste gevallen moet je het loon doorbetalen. Heb je met je oproepkracht een aantal garantie-uren afgesproken dan moet je die garantie-uren minimaal betalen, ook als hij of zij ziek is. Heeft je zieke oproepkracht bijvoorbeeld de afgelopen drie maanden gemiddeld een aantal uren gewerkt, dan wordt dat als uitgangspunt genomen voor de hoogte van het door te betalen loon. Dat kunnen dus ook structurele overuren zijn.

Wachtdagen

Alleen over de eerste ziektedag hoef je geen loon te betalen. Dat is een wachtdag die geldt bij iedere ziekmelding. Meld je oproepkracht zich opnieuw ziek binnen 4 weken na een eerdere werkhervatting? Dan wordt dat beschouwd als dezelfde ziekmelding en kan je niet opnieuw een wachtdag toepassen. Als de ziekmelding het gevolg is van een bedrijfsongeval of van agressie en geweld tegen de oproepkracht, dan geldt de wachtdag niet. Je kunt eventueel een wachtdag ook inhouden door het te verrekenen met een bovenwettelijke vakantiedag of -uren.

Ziekteverzuimverzekering

Het kan best een behoorlijke kostenpost voor je zijn. Als je een ziekteverzuimverzekering hebt afgesloten, kun je de door jouw gemaakte kosten terugkrijgen. Je moet je wel aan de polisvoorwaarden houden. Soms geeft een verzuimverzekeraar aan dat er geen dekking is als er pas later een beroep wordt gedaan op de verzuimverzekering. Vaak wordt als reden gegeven dat de oproepkracht later is opgeroepen door de bedrijfsarts en dat daardoor meer tijd, en dus geld, is gemoeid met de re-integratie. Wil de verzuimverzekeraar dekking kunnen weigeren dan moet zij aantonen dat zij in haar belangen is geschaad. Mijn advies is in ieder geval: meld het direct als een werknemer, dus ook je oproepkracht, ziek is.

Ook interessant voor je

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?
16 okt 20233 min leestijd

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?

Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat een concurrentiebeding standhoudt in een arbeidscontract. De lat voor werkgevers ligt hoog. In dit blog schetsen we waar je aan moet voldoen en welke mogelijke wijzigingen er komen gaan.


 ‘Wet werken waar je wilt’: maar is dat echt zo?
12 okt 20233 min leestijd

‘Wet werken waar je wilt’: maar is dat echt zo?


 De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro
23 sep 20233 min leestijd

De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro

1 van 3