Wat je allemaal moet weten over ontslag tijdens ziekte
Wat houdt ontslag tijdens ziekte in?
Als je ziek bent, beschermt de wet je gedurende 104 weken tegen ontslag. Je werkgever mag namelijk je arbeidsovereenkomst niet opzeggen zolang je nog geen 104 weken ziek bent. Gedurende deze periode bestaat er dus een zogenoemd ontslagverbod.
Na deze periode mag je werkgever het ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid via het UWV aanvragen. Er moet vervolgens ook worden aangetoond dat je binnen 26 weken niet zal herstellen en dat je het werk waarvoor je bent aangenomen niet meer kunt uitvoeren. Daarnaast moet je werkgever je hele re-integratietraject gedocumenteerd hebben.
Geaccepteerde redenen ontslag bij ziekte
Er zijn uitzonderingen waarbij de werkgever je wel mag ontslaan tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte. Ontslag tijdens ziekte is wel mogelijk als:
- je ziek wordt gemeld nadat de werkgever uw ontslag al had aangevraagd bij het UWV.
- je ziek bent, uw contract voor bepaalde tijd afloopt en het niet door de werkgever wordt verlengd. Je werkgever moet je wel ziek uit dienst melden zodat u een ziektewet uitkering kan aanvragen.
- er andere omstandigheden zijn, zoals disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhoudingen. De werkgever kan dan ontslag vragen aan de kantonrechter.
- je in je proeftijd wordt ontslagen. De werkgever mag echter de ziekte niet als reden opgeven voor het ontslag wegens discriminatie.
- je op staande voet ontslagen wordt.
Als de werkgever ontslag aanvraagt bij de kantonrechter, is het niet zeker dat de kantonrechter dit ook geeft. Hij zal alle feiten en omstandigheden afwegen en er is ook een zitting waarin je de situatie mag uitleggen.
Ontslag na 2 jaar ziekte
Het opzegverbod geldt niet meer als je 2 jaar of langer ziek bent. Als het UWV een loonsanctie heeft opgelegd, is dat na 3 jaar. Dit is van toepassing zodra je werkgever bijvoorbeeld te weinig heeft gedaan aan je re-integratie. Het UWV kan de werkgever dan verplichten om nog een jaar het loon door te betalen.
De werkgever kan een verzoek om ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid indienen bij het UWV als:
- jelanger dan 2 jaar (of 3 jaar) ziek bent en daardoor je functie niet kunt vervullen.
- je een tijdelijk contract hebt voor een termijn die niet op voorhand op de kalender te bepalen is, zoals voor een project of vervanging van een zieke collega.
- het niet verwacht wordt dat u binnen 26 weken beter bent (de arbo-arts bepaalt dit).
- er binnen het bedrijf geen geschikt ander werk voor je is.
Teken geen vaststellingsovereenkomst
In de eerste 2 jaar dat je arbeidsongeschikt bent, kan de werkgever soms vragen of je wilt beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Dat lijkt misschien aantrekkelijk als het re-integratietraject veel stress oplevert, maar het is meestal geen optie. Teken nooit zomaar een vaststellingsovereenkomst als je ziek bent, je krijgt dan namelijk geen uitkering. Lees hier meer over in het artikel vaststellingsovereenkomst bij ziekte.
Heb je recht op een transitievergoeding bij ziekte?
Als de werkgever een ontslag bij het UWV aanvraagt, is hij ook verplicht een transitievergoeding te betalen. Je hebt dus recht op een transitievergoeding na 2 jaar ziekte. Dat is de wettelijke ontslagvergoeding. De hoogte van de transitievergoeding wordt op de standaard manier berekend.
Aangezien de transitievergoeding erg hoog kan oplopen, vragen veel kleine werkgever geen ontslag meer aan en stellen ze een slapend dienstverband voor. Daarnaast bieden zij soms een vaststellingsovereenkomst aan. De transitievergoeding kan dan hoger of lager zijn. Teken deze echter niet zomaar en win altijd juridisch advies in.
Verweren tegen een ontslagaanvraag
Je krijgt van het UWV de mogelijkheid om je tegen de ontslagaanvraag te verweren. Het UWV legt de ontslagaanvraag van je werkgever, je verweer en het advies van de verzekeringsarts/arbeidsdeskundige naast elkaar. Ook wordt het advies van de ontslagadviescommissie hierbij betrokken. Het UWV zal op grond van al die stukken beslissen of je werkgever je arbeidsovereenkomst, na twee jaar ziekte, mag opzeggen.