blog

Onduidelijkheid over verlofdagen? Zo voorkom je discussies met je werknemers

3 min leestijd23 jun 2023

Onlangs kwam in mijn praktijk een discussie voorbij over de vraag of een werkgever bij het uitkeren van de resterende verlofdagen was uitgegaan van een juist saldo. Iets dat regelmatig tot discussies leidt.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Het bijhouden van een verlofregistratie is van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers. Het biedt inzicht in het aantal verlofdagen dat nog openstaat en voorkomt discussies over het resterende verlofsaldo. Het komt regelmatig voor dat werkgevers de verlofadministratie niet goed bijhouden. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

Verlofdagen betwist? Toon dat maar aan

Hoe zit het als je werknemer aangeeft nog verlofdagen te hebben, maar jij dit betwist? In dat geval moet je aantonen dat het resterende verlofsaldo niet klopt aan de hand van de gegevens uit je verlofadministratie. Heb je die niet bijgehouden? Dan kun je je daarop niet (met succes) beroepen.

Dit betekent dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor de gevolgen daarvan. Als je werknemer kan aantonen dat er nog verlofdagen openstaan, moet je deze alsnog uitbetalen. Bovendien kan het niet bijhouden van een verlofregistratie leiden tot onrust onder werknemers. Zij weten immers niet precies hoeveel verlofdagen zij nog hebben en kunnen hierdoor onnodige stress ervaren.

Tips voor werkgevers om discussies over verlofdagen te voorkomen

Om discussies over verlofdagen te voorkomen, is het belangrijk dat je jouw verlofadministratie op orde hebt. Hoe kun je dat het beste organiseren? Ik geef een paar tips.

  • Houd een duidelijke vakantie-urenregistratie bij.
  • Deel deze periodiek, en in ieder geval na afloop van het opbouwjaar, met je werknemers.
  • Stel je werknemers aan begin van het jaar in kennis van het resterende saldo wettelijke dagen van het voorliggende jaar.
  • Stel je werknemers schriftelijk in de gelegenheid dat saldo vóór 1 juli alsnog op te nemen.
  • Wijs je werknemers op de consequentie (verval van de dagen) wanneer deze niet vóór 1 juli zijn opgenomen.
  • Houd de bovenwettelijke dagen en verjarings- en vervaltermijnen ook goed bij en communiceer dit met je werknemers.
  • Sluit je met een werknemer een beëindigingsovereenkomst? Neem hierin dan niet de (te) algemene bepaling op dat een correcte eindafrekening wordt opgemaakt, maar benoem het concrete aantal openstaande, nog uit te betalen verlofuren.
Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers
11 apr 20243 min leestijd

Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden en teruggedraaid te moeten worden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen
11 apr 20242 min leestijd

Thuiswerken: werkgevers moeten verzoeken serieus overwegen

Veel bedrijven worstelen nog altijd met de gevolgen van hybride werken. Werkgevers willen personeel toch weer vaker naar kantoor hebben. Personeel wil geen tijd meer verspillen aan reizen, maar zij kunnen hun eigen werkplek niet afdwingen.


 Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
04 apr 20243 min leestijd

Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch

Misverstand onder werkgevers: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch.

1 van 3