blog

Werknemer in slapend dienstverband? Beëindig het arbeidscontract nog in 2019

4 min leestijd02 jan 2020

Heb je een of meer langdurig arbeidsongeschikte werknemers in dienst? Hoef je geen loon meer te betalen? Maar houd je hen in dienst om de transitievergoeding te ontlopen? Je doet er goed aan het arbeidscontract in 2019 nog te beëindigen.

Pascal Besselink

Advocaat

De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 geoordeeld dat een werkgever een werknemer met een slapend dienstverband niet tegen zijn wil in dienst mag houden. Dat betekent dat de werkgever moet meewerken aan de beëindiging van het dienstverband en dat de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.

Heb jij werknemers met een slapend dienstverband?

En zijn werknemers langer dan tien jaar bij je in dienst, dan adviseren we om nog in 2019 de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Gevolg is wel dat je de transitievergoeding moet betalen. Die betaalde vergoeding wordt door de overheid (UWV) gecompenseerd. De compensatieregeling gaat op 1 april 2020 in en heeft terugwerkende kracht.

Wat als je niet beëindigt?

Laat je het slapend dienstverband voortbestaan, dan is er sprake van slecht werkgeverschap. Jouw werknemer kan je verplichten, desnoods met tussenkomst van de rechter, om het dienstverband toch te beëindigen. Als die beëindiging in 2020 plaatsvindt, loop je het risico dat je maar een deel van de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgt. Je loopt dus een groot financieel risico. Omdat de opzegging met wederzijds goedvinden plaatsvindt hoeft er overigens geen rekening te houden met de opzegtermijn. Dus je kunt nog dit jaar de beëindiging met je werknemer rondkrijgen.

Vragen?

De beslissing van de Hoge Raad lijkt eenvoudig en duidelijk, maar kan in de praktijk nog tot vragen leiden. Wacht niet met deze te stellen. Wil je meer weten over je situatie? Of je nu werknemer of werkgever bent, we helpen je graag verder. Bel ons via 020 651 88 15.

Beëindigingsovereenkomst opstellen?

Hulp nodig bij het opstellen van een beëindigingsovereenkomst? Bestel een modelovereenkomst in de DAS documentenshop (€ 99,- excl btw).

Ook interessant voor je

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?
16 okt 20233 min leestijd

Waar moet een concurrentiebeding in een arbeidscontract aan voldoen?

Je kunt er niet zomaar van uitgaan dat een concurrentiebeding standhoudt in een arbeidscontract. De lat voor werkgevers ligt hoog. In dit blog schetsen we waar je aan moet voldoen en welke mogelijke wijzigingen er komen gaan.


 ‘Wet werken waar je wilt’: maar is dat echt zo?
12 okt 20233 min leestijd

‘Wet werken waar je wilt’: maar is dat echt zo?


 De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro
23 sep 20233 min leestijd

De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro

1 van 3