Hoe wordt mijn pensioen geregeld?

Uw pensioen wordt op de volgende manier geregeld:

  1. Pensioenovereenkomst
    Bent u met uw werkgever een pensioenvoorziening overeengekomen? Dan is uw werkgever verplicht om de uitvoering van deze pensioenovereenkomst door een pensioensuitvoerder te laten regelen. In de pensioenovereenkomst staan afspraken tussen uw werkgever en u. De werkgever is verantwoordelijk voor de pensioenovereenkomst.
  2. Uitvoeringsovereenkomst
    De pensioenuitvoerder stelt vervolgens een uitvoeringsovereenkomst op. Hierin staan de afspraken over uw pensioen die de pensioenuitvoerder met de werkgever heeft gemaakt. De pensioenuitvoerder is verantwoordelijk voor de uitvoeringsovereenkomst.
  3. Pensioenreglement en startbrief
    Zijn de pensioenovereenkomst en de uitvoeringsovereenkomst eenmaal rond, dan worden de voorwaarden van de pensioenregeling meestal vastgelegd in een pensioenreglement. Dit reglement bepaalt uw pensioenrechten. Ook wordt een startbrief opgesteld. In de startbrief wordt in begrijpelijke woorden het pensioenreglement uiteengezet. U dient deze startbrief binnen drie maanden na toetreding tot de pensioenregeling te ontvangen. Geen startbrief ontvangen? U kunt zowel de werkgever als de pensioenuitvoerder hierop aanspreken.