Ik ontvang zes maanden een WW-uitkering. Mag ik een baan met een lager salaris weigeren?

Nee, dat mag niet. Als u werkloos bent, probeert u natuurlijk eerst een baan te vinden op uw eigen opleidingsniveau en met een vergelijkbaar salaris. Hebt u na zes maanden WW-uitkering nog geen baan gevonden? Dan moet u elke baan aannemen. Na 6 maanden wordt namelijk elke baan als passend gezien. Dat betekent dat u na 6 maanden ook moet solliciteren op banen met een lager opleidingsniveau, een langere reistijd, minder inkomen of een tijdelijke of parttime baan. Let op: bent u ziek geweest in deze 6 maanden? Dan wordt deze periode niet verlengd.

Tijdelijk werk is ook passend werk
U kunt ook op tijdelijk werk solliciteren. Krijgt u een tijdelijke baan aangeboden via het UWV of een uitzendbureau? Dan moet u deze baan accepteren als het voor u passend werk is. Ook als het gaat om werk voor korte tijd, bijvoorbeeld het bezorgen van de post tijdens de kerstdrukte. Als u gaat werken, gaat uw WW-uitkering omlaag of wordt beƫindigd.

Welke reistijd is passend?
In het eerste halfjaar dat u een WW-uitkering ontvangt, hoeft u alleen op banen te solliciteren met een reistijd van maximaal 2 uur per dag. Hebt u na een halfjaar geen nieuwe baan gevonden? Dan gaat de reistijd omhoog naar maximaal 3 uur per dag. Was u in uw oude baan al gewend om langer dan 2 of 3 uur te reizen, dan verwacht het UWV dat u die langere reistijd ook in een nieuwe baan geen bezwaar vindt. Bent u al lange tijd werkloos en kunt u een baan in een andere regio krijgen? Dan moet u die baan meestal accepteren. Zelfs als u daarvoor zou moeten verhuizen.

Kan ik werk weigeren wegens ernstige persoonlijke omstandigheden?
Het is mogelijk dat u ernstige persoonlijke bezwaren heeft tegen de baan die u krijgt aangeboden. Bijvoorbeeld als door de lange reistijd de zorg voor uw gezin in het gedrang komt of als er andere medische, psychische of gewetensbezwaren een rol spelen. Of u de baan dan moet aannemen, hangt af van de situatie. Meld uw bezwaren bij uw adviseur van het UWV. De adviseur beoordeelt of u de baan terecht weigert.

Op de website van het UWV vindt u meer informatie over de WW-uitkering en het vinden van een nieuwe baan.