Wat is een bedrijfsongeval
Als u slachtoffer bent van een ongeval in de uitoefening van uw werkzaamheden, spreken we van een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. Een voorbeeld hiervan is het uitglijden over een gladde werkvloer waardoor u lichamelijke schade oploopt. Ook een ongeval dat veroorzaakt wordt door een te hoge werkdruk, bijvoorbeeld aan een burn-out, wordt gezien als een bedrijfsongeval.
Een misvatting is dat bedrijfsongevallen alleen plaats kunnen vinden op de werkvloer. Ongevallen op een zakenreis of tijdens een congres kunnen namelijk ook vallen onder bedrijfsongevallen. Ook als u onderweg bent voor uw werkgever is het mogelijk dat een ongeval behoort tot een bedrijfsongeval. Rijdt u vanuit werk naar huis, of rijdt u naar uw werk toe? Dan spreken we vaak niet over een bedrijfsongeval, aangezien dit ongeval niet plaatsvindt tijdens werktijd. Dit is echter afhankelijk van de regeling die er is afgesproken.
Een bedrijfsongeval kan zowel fysiek, als psychisch letsel veroorzaken. Dit wordt ook wel materiële schade en immateriële schade genoemd.
Vereisten voor een schadevergoeding
Of u een kans maakt op een schadevergoeding hangt af van veel factoren. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid aan uw kant. U moet in ieder geval het letsel hebben opgelopen tijdens de uitoefening van de werkzaamheden om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. Daarnaast moet de werkgever aantonen dat hij heeft voldaan aan de zorgplicht. Dit alles bepaalt of de werkgever aansprakelijk was voor het bedrijfsongeval en of u dus in aanmerking komt voor een schade vergoeding.
Hoogte schadevergoeding bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval kunnen vele kosten teweeg brengen. Denk hierbij aan medische kosten maar vergeet ook zeker niet het inkomensverlies dat u eventueel heeft, huishoudelijke hulp die u misschien nodig heeft of kosten voor rechtsbijstand. Naast deze materiële kosten kunt kunt u ook emotionele schade hebben. De hoogte van de schadevergoeding voor een bedrijfsongeval hangt af de ernst van het letsel, wat voor invloed het heeft op uw verdere leven en er wordt gekeken naar de juridische aansprakelijkheid van de werkgever.
Werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade
Is het zeker dat uw werkgever aansprakelijk is voor uw letselschade? Dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen. Voor het behoud van een goede relatie met uw werkgever is het altijd goed om hier eerst over in gesprek te gaan en dit vervolgens via een letselschade jurist te laten aankondigen. In de meeste gevallen handelt uw jurist dit dan met de verzekeraar van uw werkgever, waardoor u er zelf zo min mogelijk zorgen over heeft. Lees meer over de stappen die u moet doorlopen om uw werkgever aansprakelijk te stellen.
Hulp bij een bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval kan voor spanning op de werkvloer zorgen. Om deze reden is het fijn om een ervaren letselschadejurist aan uw zijde te hebben. Een advocaat inventariseert en berekent de opgelopen schade en stelt vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de schadeclaim wordt ingediend. Doe online de test om te achterhalen of u recht heeft op een schadevergoeding.