Verkeers­ongeval: Aan­sprakelijk­heid & schade­vergoeding

Bij een ongeluk kan de schade flink oplopen. Soms is er niet alleen schade aan het voertuig, maar ook letselschade. Ondanks dat u behoorlijk van slag kan zijn, is het goed om na een ongeval zo snel mogelijk te handelen. Wij helpen je bij het beantwoorden van enkele belangrijke vragen. Persoonlijk advies nodig? Bel ons gerust.

Onze oplossingen

Gratis adviesgesprek

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis adviesgesprek om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Bent u bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij u graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.

Hulp bij letselschade

  • Als u geen verzekering heeft
  • Ontdek online uw rechtspositie
  • Direct hulp van uw eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Verschil in aansprakelijkheid & schadevergoeding

Een verkeersongeval kan bestaan uit verschillende type betrokkenen. Denk hierbij aan auto’s, voetgangers en fietsers. De aansprakelijkheid en de uiteindelijke schadevergoeding is afhankelijk van wie er betrokken zijn. De wet en regelgeving wat betreft de toekenning van een schadevergoeding bij een verkeersongeval is anders zodra er een auto en een fietser betrokken zijn.

Ongeval met 2 auto’s of motoren

In principe draaien beide partijen op voor hun eigen schade. U krijgt alleen een schadevergoeding als de andere partij een fout heeft gemaakt dat hem/haar kan worden verweten. Uw schade moet het gevolg zijn van die fout. Bent u ook medeschuldig? Dan blijft (een deel van) uw eigen schade misschien voor uzelf en moet u (een deel van) de schade van de andere partij vergoeden.

Ongeval met fietser of voetganger

Voor voetgangers en fietsers kent de wet een speciale regeling. Ze zijn kwetsbaar in het verkeer en daarom extra beschermd. Bij een aanrijding met een motorvoertuig, krijgt de fietser of voetganger, tenzij er sprake is van overmacht, minimaal 50% van zijn schade vergoed, ook al heeft hij eigen schuld. Overmacht wordt overigens niet snel aangenomen.

De vergoeding van de schade hangt af van de vraag welke bijdrage de voetganger of fietser zelf had aan het ongeval. Hierbij is het uitgangspunt dat de bestuurder van een motorrijtuig rekening moet houden met fouten van zwakkere verkeersdeelnemers. Ook moet hij aantonen dat hem niets te verwijten valt.

Eenzijdig ongeval

Rijdt u tegen een boom of paal en veroorzaakt u dus zelf het ongeval? Dan betaalt u zelf uw schade. Ook moet u in de meeste gevallen de veroorzaakte schade betalen. Heeft u een in- of opzittendenverzekering? Dan kunt u soms toch recht hebben op een schadevergoeding. Dit geldt overigens alleen voor de letselschade. Deze verzekering keert bij letselschade direct uit, ongeacht wie er schuldig is.

Ongeval met iemand onder de 14 jaar

Een kind jonger dan 14 jaar wordt in de wet extra beschermd bij verkeersongevallen, omdat het kind de gevaren in het verkeer nog niet goed kan overzien. Bij een aanrijding met een auto, vrachtwagen, bestelbus of scooter, krijgt het jonge kind altijd 100% van zijn of haar schade vergoed, ook al lag de schuld geheel bij het kind.

Smartengeld aanrijding

Naast materiële schade kunt u ook last hebben van leed, pijn of verdriet door het verkeersongeval. Denk hierbij aan de pijn van de operatie, het verdriet van een litteken waar u zich voor schaamt of gederfde levensvreugde omdat u uw favoriete hobby niet meer kan uitoefenen. Zodra daar iemand anders voor aansprakelijk is kunt u smartengeld claimen. Dit is de vergoeding die u ontvang voor de immateriële schade. Dit is lastig in geld uit te drukken.

De hoogte van het smartengeld hangt af van vele verschillende factoren zoals uw leeftijd en het soort letsel dat u heeft opgelopen. Lees meer over de factoren.

Wat te doen bij een verkeersongeval

Bent u betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Dan is het is ten eerste belangrijk dat u weet wie de tegenpartij is. Schrijf daarom altijd het kenteken op. Vul daarnaast altijd samen een schadeformulier in en alarmeer indien nodig de politie. Als u een verzekering heeft, is het belangrijk om deze direct op de hoogte te stellen.

Bij een verkeersongeval zijn er bijna altijd getuigen. Schrijf daarom namen en telefoonnummers op en vraag of ze mee willen werken als dat nodig is. De verklaring van getuigen is ontzettend belangrijk. U als slachtoffer moet namelijk aantonen dat het ongeval is gegaan zoals u aangeeft.

Verzamel bewijsmateriaal voor schadeclaim

Het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen zodra je een schadeclaim wil gaan indienen.

  • Hebt u lichamelijk letsel? Zorg dat u binnen 24 uur na het ongeval uw letsel hebt laten beoordelen door een (huis)arts of de spoedeisende hulp. Zo kunt u aantonen dat uw klachten veroorzaakt zijn door het ongeval. Als u door het personeel van de ambulance bent onderzocht, is dat ook goed.
  • Maak foto’s van de plek van het ongeval.
  • Zet uw eigen verklaring over de gebeurtenissen op papier. Noteer wat de schade is en hoe die is ontstaan.
  • Vraag alle noodzakelijke documenten op, zoals een schadeformulier.
  • Was de politie aanwezig? Geef dit door aan de jurist zodat zij het complete proces-verbaal op kunnen vragen. Ook het politierapport is nuttig als bewijs.
  • Houd de kosten die u door het ongeval maakt zo goed mogelijk bij in een overzicht. Bewaar alle (aankoop)nota’s.

Hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan voor veel spanning zorgen. Om deze reden is het fijn en belangrijk om een ervaren jurist aan uw zijde te hebben. Een jurist inventariseert en berekent de opgelopen schade en stelt vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Doe online de test om te achterhalen hoeveel schadevergoeding u zou kunnen krijgen.

Lees verder

Veelgestelde vragen