Iliass Akdid Jurist

Verzekerd?

Stel je juridische vraag

  • Als je te maken krijgt met (dreigend) ontslag. Mogelijk heb je recht op een ontslagvergoeding
  • Vraag het na bij het Juridisch Servicecenter
  • Bel ons! Wij zijn bereikbaar van 8:30 tot 17:30 uur op 020 651 8815

Direct juridisch advies

Niet verzekerd?

Kies voor Rechtshulp On Demand
  • Geen verzekering nodig, onze ervaren juristen staan voor je klaar
  • Vaste en scherpe tarieven, geen verrassingen achteraf
  • Geen getreuzel, we gaan meteen voor je aan de slag
Bekijk onze oplossingen

Ontslag: wat komt er allemaal bij kijken?

Wil uw werkgever u ontslaan? Hij moet daar een goede reden voor hebben en zich houden aan de regels uit het ontslagrecht. Maar wat zijn de regels rondom uw desbetreffende situatie? Wij hebben alles over ontslag voor u uitgewerkt. Het is altijd goed om juridisch advies in te winnen. Hierdoor loopt u namelijk niet tegen verrassingen aan.

Ontslagprocedure

De ontslagprocedure is afhankelijk van het type contract, het soort ontslag en de reden voor ontslag. Deze aspecten bepalen welke route uw werkgever en u moet nemen. Een ontslag eigenlijk op drie manieren worden behandeld. Uw werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV of hij kan een proces starten via de kantonrechter. Daarnaast kan hij u een vaststellingsovereenkomst aanbieden. U heeft altijd de mogelijkheid om te beargumenteren waarom het ontslag niet zou mogen doorgaan.

Transitievergoeding

Een transitievergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding die u krijgt bij ontslag. Het is een compensatie voor het ontslag van een werknemer, maar het is ook een hulpmiddel bij de overstap naar ander werkt. Volgens de Wet arbeidsmarkt in balans die in 2020 is ingegaan heeft iedereen vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Natuurlijk moet u wel voldoen aan enkele eisen. Ook de hoogte hangt af van enkele factoren. Denk hierbij aan het aantal dienstjaren en het bruto salaris. Lees meer over de hoogte van uw transitievergoeding.

Vaststellingsovereenkomst

Wordt uw arbeidscontract beëindigd en doet u dit met wederzijds goedvinden? Het is belangrijk om alle afspraken die u maakt te verwerken in een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waar de voorwaarden waaronder het contract wordt beëindigd worden vastgelegd. Denk hierbij aan een eventuele ontslagvergoeding en einddatum van het arbeidscontract. Het is belangrijk om te weten wat er allemaal in moet staan en wat uw rechten zijn. Heeft u al een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Dan is het belangrijk om deze te beoordelen. Wij geven u graag tips.

Redenen voor ontslag

Een werkgever kan u wegens verschillende redenen ontslaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontslag wegens disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie of tijdens door ziekte. We werkgever moet kiezen op basis van welke ontslaggrond hij u wil ontslaan. Het UWV of de kantonrechter zal de reden streng toetsen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om u te ontslaan op basis van een combinatie van verschillende gronden. Per reden gelden er verschillende regels waar de werkgever zich aan moet voldoen.

Soorten ontslag

Naast de ontslagreden zijn er ook verschillende soorten ontslag. Hiermee wordt de manier hoe u wordt ontslagen bedoeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ontslag op staande voet, ontslag in proeftijd of met wederzijds goedvinden. De regels voor de werknemer en uw rechten hangen af van de manier waarop u wordt ontslagen. U kunt ook bijvoorbeeld zelf ontslag nemen. Wij vertellen u waaraan u moet voldoen.

Type contract

Als laatste zijn er ook verschillende type contracten die invloed hebben op uw rechten. De meeste voorkomende contracten zijn vaste en tijdelijke contracten. Door enkele nieuwe wetten zijn de verschillen tussen de rechten die iemand heeft steeds kleiner geworden.

Lees verder

Veelgestelde vragen