Er is een fout opgetreden in dit component.

Het bedrijf waar ik werk is overgenomen. Nu krijg ik een nieuw contract met minder gunstige arbeidsvoorwaarden. Mag dat?

Nee, dat mag niet. In de Wet overgang van onderneming staat dat de nieuwe werkgever alle rechten en plichten van uw oude werkgever moet overnemen. Ook pensioen, op een aantal uitzonderingen na.

Wanneer is er sprake van ‘overgang van onderneming’?
Het is niet altijd even duidelijk wanneer er nu sprake is van een overgang van onderneming.
Er is sprake van een overgang als het bedrijf door een overeenkomst overgaat naar een ander bedrijf, maar wel zijn identiteit behoudt. Dit is bijvoorbeeld zo als dezelfde of soortgelijke bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd. Rechters leggen de wet meestal wel ruim uit, gelet op het doel van de wet: bescherming van de rechten van werknemers. Laat u in zo’n situatie altijd goed juridisch adviseren. Het gaat hier namelijk om een lastig onderwerp.

De Wet overgang van onderneming is niet van toepassing als uw werkgever door de rechter failliet wordt verklaard en daarna door een ander bedrijf wordt gekocht of in afgeslankte vorm doorgaat. Bij een faillissement wordt de arbeidsovereenkomst door de curator opgezegd en eindigt de arbeidsovereenkomst met de failliet verklaarde werkgever. Als u op dat moment nog geen nieuwe baan hebt, kunt u een beroep doen op een WW-uitkering.

Welke werkgever aansprakelijk?
Bij een overgang van onderneming blijft uw ‘oude’ werkgever nog een jaar aansprakelijk voor de verplichtingen die nog bestonden op het moment van de overgang. Voor oude schulden, denk bijvoorbeeld aan achterstallig loon, kunt u dus zowel uw oude als uw nieuwe werkgever aanspreken.