Alles wat je wilt weten over letselschade

Letselschade

Ben je helaas slachtoffer geworden van een ongeval en heb je letselschade? Dit is waarschijnlijk een vervelende en moeilijke situatie voor je. Op deze pagina leer je wat letselschade precies inhoudt en leer je hoe je iemand aansprakelijk kunt stellen. Ook ontdek je wat je precies kunt doen bij een verkeersongeval.

Heb je direct hulp nodig?

Verzekerd?

Stel je juridische vraag.

  • Als je letselschade hebt na een ongeluk. Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding.
  • Vraag het na bij het Juridisch Servicecenter.
  • Bel ons! Wij zijn bereikbaar van 8:30 tot 17:30 op 020 651 8815.
Niet verzekerd?

Maak gebruik van Letselschadehulp van DAS

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos

Waarmee kunnen we je helpen?

Letselschadehulp van DAS
Verkeersongeval
Bedrijfsongeval
Wat is letselschade?
Soorten letselschade
Immateriële schade
Materiële schade
Schadevergoedingen
Aansprakelijkheid
Second opinion

Wat is letselschade?

Ben je aangereden of heb je te maken gehad met een bedrijfsongeval? Dan heb je misschien wel te maken met letsel. Dit is lichamelijke en/of geestelijke schade. Denk bijvoorbeeld aan schrammen, breuken of kneuzingen.
Er bestaan 2 soorten letselschade:

  1. Materiële schade
  2. Immateriële schade

Materiële schade

Bij een ongeval heb je bijna altijd materiële schade. Materiële schade is een verzamelnaam voor alle kosten die in geld uit te drukken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Kosten voor de reparatie van je auto of fiets
  • Dokterskosten
  • Kosten voor je vervoer naar de dokter toe
  • Kosten voor huishoudelijke hulp (die je nodig hebt vanwege je letselschade)
  • Kosten voor een tuinman (omdat je dit vanwege je beperking niet meer zelf kunt doen)

Immateriële schade

Immateriële schade omvat alle psychische, emotionele en geestelijke klachten die voortkomen uit het ongeval. Het is lastiger om deze schade in geld uit te drukken. De vergoeding die je hiervoor ontvangt, wordt ook wel smartengeld genoemd. Rechters hanteren verschillende richtlijnen om te beoordelen of je recht hebt op smartengeld.
Niet alleen slachtoffers kunnen immateriële schade ondervinden. Ook naasten of getuigen kunnen emotioneel sterk getroffen worden door het ongeval. Zij komen dan in aanmerking voor affectieschade of shockschade. Zij kunnen dus ook een vergoeding ontvangen voor de emotionele impact die het ongeval op hen heeft gehad.

Oorzaken van letselschade

Je kunt op verschillende manieren letselschade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Je kunt ook letselschade oplopen door een hondenbeet of een medische fout. Wij hebben de meest voorkomende soorten letselschades op een rijtje gezet. Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden die bepalen of je (1) in aanmerking komt voor een schadevergoeding en (2) wat de hoogte van die schadevergoeding is.

Recht op een schadevergoeding

Als je letselschade hebt opgelopen, heb je meestal recht op een schadevergoeding. Er zijn echter een aantal richtlijnen waaraan zowel het ongeval als jouw letsel moet voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat je iemand kunt aansprakelijk stellen voor het ongeval.
Als je recht hebt op een schadevergoeding, kun je een schadeclaim indienen. Het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen. Een jurist zal samen met jou alle schadeposten inventariseren en de totale schadevergoeding berekenen. Zo weet je zeker dat je het bedrag ontvangt waar je recht op hebt.

Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Pas wanneer je weet wie er aansprakelijk is voor jouw letselschade, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Wie je verantwoordelijk kunt houden, is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke situatie. Bij een verkeersongeval gelden bijvoorbeeld speciale regels. Die lees je hieronder.

Jouw rechten en plichten bij een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval ontstaat er schade door een ongeluk met 1 of meerdere weggebruikers. Een ongeval waarbij alleen voetgangers betrokken zijn, is geen verkeersongeval.

Elk verkeersongeval is uniek. Dat betekent dat je rechten en plichten telkens anders kunnen zijn.

Er kunnen verschillende partijen bij een verkeersongeval betrokken zijn, zoals automobilisten, voetgangers en fietsers. De aansprakelijkheid en uiteindelijke schadevergoeding zijn afhankelijk van de betrokken partijen en de aard van het ongeval.

Wat moet je doen na een verkeersongeval?

Ben je betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Dan is het belangrijk dat je weet wie de tegenpartij is. Schrijf daarom altijd het kenteken op. Vul ook samen een schadeformulier in en bel indien nodig de politie. Als je verzekerd bent, is het belangrijk om de verzekeringsmaatschappij direct op de hoogte te stellen.

Bij een verkeersongeval zijn er bijna altijd getuigen. Verzamel daarom hun namen, adressen en telefoonnummers. Vraag ook of ze mee willen werken als dat nodig is. De verklaring van getuigen is ontzettend belangrijk. Als slachtoffer moet je namelijk aantonen dat het ongeval is gegaan zoals jij aangeeft. Hoe meer bewijs je hebt, hoe beter.

Onderschat je klachten na auto-ongeluk niet

Bij een auto-ongeluk is er altijd sprake van impact. Dat zie je niet alleen terug aan de deuken en krassen op je auto. Je voelt het waarschijnlijk ook. Het kan bijvoorbeeld gaan om (lichte) steken in je nek en rug, maar ook om andere fysieke of mentale klachten. Onderschat dit niet. Ga na een ongeval altijd langs de huisarts, dokter of ziekenhuis. Laat je volledig onderzoeken. Dit doe je niet alleen om je gezondheid of de schade vast te stellen; het helpt je ook, op een later moment, bij het claimen van (immateriële) schade. De dokter, huisarts of het ziekenhuis verzamelt namelijk medische informatie. Daarmee toon jij aan dat de klachten veroorzaakt zijn door het auto-ongeluk.

Nekpijn na een auto-ongeluk
Nekklachten na een auto-ongeluk komen heel vaak voor. Dit is een nare pijn die grote invloed heeft op je dagelijkse leven. Zo ervaren veel mensen misselijkheid, duizeligheid en concentratieproblemen. De pijn kan ook uitstralen naar de schouders, armen en rug. Dat kan betekenen dat je een whiplash hebt.

Houd daarom de klachten goed in de gaten. Twijfel je over de ernst van je klachten? Laat jezelf dan nakijken door een huisarts of dokter. Raadpleeg ook een letselschadejurist om te kijken waar je bij nekpijn na een auto-ongeluk recht op hebt.

Een verkeersongeval schadeclaim indienen

Ben je slachtoffer geworden van een verkeersongeval en kun je iemand aansprakelijk stellen? Doorloop dan het stappenplan hieronder om je schadevergoeding te claimen.

Stap 1: Verzamel zoveel mogelijk relevant bewijsmateriaal.
Het is belangrijk om alle beschikbare bewijsstukken te verzamelen die je zaak kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan foto's van de plaats van het ongeval, getuigenverklaringen, politierapporten en medische documentatie.

Stap 2: Vraag hulp aan een jurist.
Het is verstandig zijn de hulp van een jurist in te schakelen, omdat die ervaring heeft met letselschadezaken en weet welke stappen je precies moet zetten. Een jurist kan je ook adviseren over je rechten.

Stap 3: Stel, samen met de jurist, de tegenpartij aansprakelijk in een aangetekende brief.
Met behulp van je jurist kun je een formele brief opstellen waarin je de tegenpartij aansprakelijk stelt voor de geleden schade als gevolg van het verkeersongeval. Voor bewijsdoeleinden is het belangrijk dat deze brief aangetekend wordt verstuurd.

Stap 4: Maak in je brief de letselschade inzichtelijk.
In de brief moet je de letselschade in detail beschrijven, inclusief de fysieke, psychologische en financiële gevolgen die je hebt ondervonden als gevolg van het ongeval. Het is belangrijk om een gedetailleerde lijst van de geleden schade bij te voegen. Het gaat dan bijvoorbeeld om medische kosten, inkomensverlies en eventuele andere kosten die direct verband houden met het ongeval.

Stap 5: Vraag ook een voorschot aan, voor als de aansprakelijkheid erkend wordt.
In de brief kun je ook een verzoek indienen voor een voorschot op de schadevergoeding, voor het geval de tegenpartij de aansprakelijkheid erkent. Dit voorschot kan je vast op weg helpen bij het dekken van de kosten.

Stap 6: Eis de volledige schadevergoeding op.
Als er sprake is van een medische eindtoestand, wat betekent dat je herstelproces is afgerond of gestabiliseerd, kun je aanspraak maken op de volledige schadevergoeding. Dit omvat alle kosten en schade die je hebt geleden als gevolg van het verkeersongeval.

Juridische hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan voor veel spanning zorgen. Het is daarom fijn om hulp te krijgen van een ervaren letselschadejurist. Die kan de wederpartij aansprakelijk stellen en de schadevergoeding berekenen.


Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?
01 feb 20243 min leestijd

Letselschade door het werk: wanneer recht op schadevergoeding?

Vaak is het bij een beroepsziekte veel moeilijker om bewijs te leveren dat je letselschade hebt opgelopen tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden dan bij een ongeval. Het verschilt per zaak of geval of je schade kunt verhalen op je werkgever. Lees hier hoe het zit met de aansprakelijkheid van je werkgever.

Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?
17 jan 20243 min leestijd

Gladheid: wegbeheerder aansprakelijk voor uitglijer?

Het zal niet de eerste keer zijn dat er iemand iets te ruim de bocht doorkomt met die glibberige laag op straat. Maar ja, als het je gebeurt en je raakt van de weg waardoor er een fraaie deuk in je auto zit, wat dan? Kun je de wegbeheerder dan verwijten dat er niet gestrooid is?

Die vuurpijl knalt tegen Muriël’s oor, en dan is het stil…
20 dec 20233 min leestijd

Die vuurpijl knalt tegen Muriël’s oor, en dan is het stil…

Oudjaarsavond, een feest voor groot én klein. Maar hoe groot is het verdriet als het misgaat met de 10-jarige Muriël. Ondanks haar voorzichtigheid, kan ze een ongeluk niet afwenden...

1 van 3